Над 30 медалисти от големи първенства идват на „Дан Колов – Никола Петров”

Шестима са призьорите от Олимпийски игри

Над 30 медалисти от големи първенства идват на турнира „Дан Колов – Никола Петров” в столичната зала „Христо Ботев” (24-26 април), съобщава сайтът на Българската федерация по борба.

Сред тях са и 6-има призьори от олимпийски игри, включително и шампионите Хамид Сориян (Иран, 59 кг, кл. стил) и Омид Норози (Иран, 66 кг, кл. стил).

При жените надпреварата се очертава особено силна, след като за турнира пристига и Юлия Ткач (Украйна, 63 кг), обявена за № 1 в света за 2014 г. от Международната федерация. Украинката е настояща световна шампионка.

”Досега при жените никога не е имало толкова класни състезателки, както сега – призна Серафим Бързаков. – Ние направихме някои корекции в състава, за да запазим момичетата за предстоящите световни и европейски първенства – някои от тя смениха категориите, като Джанан Манолова, която ще се бори в по-горната за нея до 69 кг, Виктория Бобева също ще се бори при по-тежките до 60 кг.”

Петкратната световна шампионка Станка Златева е на подготовка с отбора на Азербайджан на Белмекен до сряда.

До момента са заявени близо 330 състезатели от 26 страни.

България ще бъде представена с най-силните си състезатели и в трите стила. Победителите ще направят заявка за място в състава за европейските игри в Баку през юни.

При класиците конкуренцията в кат. до 98 кг ще бъде особено силна – на тепиха ще излязат 6 наши борци, включително световният шампион за 2011-а Елис Гури, който дълго време лекуваше контузия.

”Вече всички са здрави – каза Армен Назарн, старши треньор. – Иво Ангелов и Александър Костадинов също са възстановени и се готвиха на пълни обороти”
Очаква се след игрите в Баку Международната федерация да утвърди правилата по които класиците ще се борят до олимпиадата в Рио 2016.

”В момента МОК има забележки към правилника на класическата борба и затова Международната федерация експериментира на всяко едно състезание – разясни Рахмат Сукра, генерален секретар на БФ Борба. - Целта е борбата да стане най-зрелищна и най-разбираема за публиката. Затова, например, на турнира „Дейвид Шулц” в САЩ през февруари се бориха по правила без партер, а после на състезание в Турция – имаше партер. На „Никола Петров” също ще има партер.”

В свободния стил Сукра разкри, че новото попълнение Георги Иванов е амбициран да се наложи в отбора и да си спечели място в тима за олимпийските игри в Рио.

”В тази категория до 74 кг се очертава добра конкуренция с Кирил Терзиев – заяви Сукра. - Двамата се бориха и на финала „Дейвид Шулц”, който бе спечелен от Терзиев. ”

Терзиев и Михаил Ганев ще пропуснат „Дан Колов” тъй като се възстановяват от травми, но до 10 дни ще възобновят тренировки.

Жребият за първите категории ще бъде теглен в четвъртък, а първите схватки от турнира са в петък от 8,30 часа. Официалното откриване на турнира е също в петък, от 17,30 часа.