100 наши интелектуалци настояват парламента да признае арменския геноцид

Политика

20-04-2015, 13:18

Снимка:

bg.wikipedia.org, MrPanyGoff

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Искат Турция да признае издевателствата над арменците и гоненията на тракийците от Одринска Тракия

Сто български интелектуалци настояват парламентът ни да излезе с декларация, с която признава арменския геноцид и гоненията на тракийските бежанци. Те вече са внесли декларацията в законодателния орган.

Интелектуалците настояват също така Турция да признае издевателствата на Османската империя над арменците и гоненията на тракийците от Одринска Тракия.

„Над милион и половина арменци са избитите”, както припомни издателят Иван Гранитски. На пресконференция в СБЖ той обясни, че декларацията е връчена на председателя на парламента Цецка Цачева преди 15 дни, изпратена е и до министър-председателя Бойко Борисов, президента Росен Плевнелиев и до председателите на парламентарни групи.

Държавните мъже на България да излязат от летаргията, уплаха и конформизма, настоя Гранитски. Той изтъкна, че арменският геноцид е признат както от папата, така и от някои европейски държави. Трябва да признаваме историята си. Хубаво би било България да се присъедини към цивилизована Европа и с такъв акт, смята издателят.

Според академик Костантин Косев тази декларация е своеобразен поглед към бъдеще. Такива зверства, извършвани в миналото, повече да не се случват, настоява той. Длъжни сме да издигнем нашия глас на протест, повече това да не се случва, настоя академик Косев.

Председателят на тракийските дружества Красимир Премянов призова за повече патриотизъм. Патриотизмът е отговорност за миналото, настоящето и бъдещето на всеки гражданин, изтъкна той.

Политическата конюнктура е в противоречие с патриотизма, според него. Премянов е убеден, че трябва смело да признаем геноцида над арменците и гоненията над тракийските бежанци.

Нямам нищо против турския народ, обясни той, но според него Турция обаче трябвало да изпълни моралния си ангажимент към хората, претърпели страдания заради онези трагични събития преди сто години.

Групата интелектуалци са недоволни от „оглушителното мълчание” по тази тема от страна на българския парламент. В разговори от парламентарните групи на „Атака”, АБВ, Патриотичния фронт, БСП и Реформаторския блок им обещали да внесат тяхната декларация за разглеждане в законодателния орган.

Организаторите са убедени, че законотворците няма да я внесат и за да се подсигурят с действията си, те и утре ще внесат своята декларация.