Нова технология подпомага лечението на неврологични заболявания

Общество

20-04-2015, 12:50

Снимка:

medetel.lu

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

ИСУЛ предлага нова процедура на отделяне на болните антитела от организма

Нова технология помага при лечението на тежки неврологични заболявания, съобщи bTV. Иновативният метод се използва само при животозастрашаващи случаи и засега дава много добри резултати при пациентите.

Преди шест години диагностицират Маруся Методиева с оптикомиелит или болест на Девик. Болестта е свързана с парализа в продължение на часове. „Лягаш си сравнително здрав и се събуждаш без да можеш да мръднеш”, разказва Маруся.

Състоянието на жената се влошава и близките й търсят лечение в чужбина.

Шанс има и у нас – в столичната болница ИСУЛ предлагат нова високотехнологична процедура, при която от организма се отделят болните антитела. След втората плазмафареза, Маруся се чувства много по-добре и вече може да ходи сама.

Според д-р Златан Цончев всичко се дължи на специална мембрана. Той е категоричен, че процедурата е максимално безопасна за пациента, тъй като се изтеглят много количества кръв. Засега специалната нано-мембрана се прилага само при животозастрашаващи случаи.

Процедурите се плащат от здравното министерство. Технологията би могла да се прилага и при лечение на деца, както и в други области на медицината.