Премиерът не е папа да решава сам въпроса за ВСС, заяви правосъдният министър

Политика

20-04-2015, 12:28

Снимка:

president.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Христо Иванов отказа да даде оценка за работата на Висшия съдебен съвет

Правосъдният министър Христо Иванов е категоричен, че промени, засягащи Висшия съдебен съвет (ВСС), могат да бъдат прокарани единствено чрез закони, приети от парламента.
Той отказа да даде оценка за работата на ВСС и оповести, че такава трябва да дойде от страна на институциите, които излъчват свои представители там, а именно от парламента.

Според правосъдния министър точно на база подобни оценки трябва да се взимат решения за съдбата на един или друг състав на ВСС. Само когато докараме нещата до този тип реакция, ще имаме растеж в доверието и работата на ВСС. Механичната смяна или оставянето на едни хора да си довършат мандата просто защото са там не е добър начин за подобряване, убеден е Иванов.

Припомняме, темата за това дали предсрочно ще се прекратят правомощията на сега действащия ВСС стана актуална след изявлението на премиера Бойко Борисов, че ВСС работи лошо. В идеите за конституционни промени влиза пък мандатът на членовете на ВСС да се свали на три години, което би значело, че настоящият ВСС трябва да бъде разпуснат.

„Премиерът не е папа, за да се решава въпроса окончателно. Живеем в демократично общество, всеки може да има свое мнение”, обяви Иванов по повод думите на Борисов. „Не мога да разбера защо това, което казва премиерът, да се превръща в окончателно. ВСС не може да бъде сменен с пресконференция. Предсрочното прекратяване на мандата ще стане с промени, приети в законите от Народното събрание”, категоричен бе министърът.

Иванов не пропусна да се обяви и за повече независимост на редовите прокурори, което отново обаче ще се решава на ниво изменения в Закона за съдебната власт, както и за по-ясна отговорност в прокуратурата.

Иванов заяви още, че търси среща с лидерите на опозиционните партии в парламента, за да ги убеждава за нуждата от конституционни промени.

„Консултации текат на различни нива. Аз самият съм помолил лидерите на основните политически сили в опозицията за среща, за да ги запозная с това, което от моя гледна точка има нужда и смисъл да се направи. Имам достатъчно основания да смятам, че такива срещи ще има”, бе лаконичен Иванов. Той отказа обаче да обяви кога ще са те.

Какви промени ще бъдат внесени и приети от Народното събрание за Конституцията не зависи от министъра на правосъдието, стана ясно от думите на Иванов.