Увеличават работните места в авиацията с 40-60%

Политика

20-04-2015, 12:16

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Планираното повишение е до 2017 г.

Планираме увеличение на работните места за ръководители на полети с 40-60% в периода 2015-2017 г. след откриването на летището в Истанбул. Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на 54-ата годишна конференция на Международната федерация на асоциациите на ръководителите на полети (IFATCA), предаде „Фокус”.

Министър Московски обясни, че сега през българското въздушно пространство за едно денонощие преминават около 1700 самолета, а в натоварените периоди – около 3000. Очакванията на транспортния министър са това натоварване да се превърне в ежедневие.

По думите му, със сигурност няма да се налага да се дават средства само за назначаване на допълнителен персонал, защото ръстът на трафика води до допълнително събиране на повече такси. През последната година имало действително увеличение на приходите от такси от въздушен транспорт.

Според Ивайло Московски, пред ръководителите на полети вече съществуват много предизвикателства. Навлизат дроновете и има много дебати относно начина на интегриране на отделните системи, които са различни за държавите от ЕС и за останалите страни.

Въпреки зачестилите инциденти, министър Московски смята, че въздушният транспорт остава най-сигурният.

България за първи път е домакин на годишната конференция на Международната федерация на асоциациите на ръководителите на полети, която представлява повече от 50 000 ръководители на полети в 131 държави. Събитието се организира от Българската асоциация на ръководителите на полети и се провежда до 24 април в София. Основната цел на форума е да се направи анализ на извършените през изминалата година дейности от федерацията и да се определят политиките, които трябва да се изпълняват до следващата конференция.