Интернет отваря врата към сексуалните посегателства срещу деца

Близо 609 000 деца у нас живеят в бедност

В четвъртото годишно издание на доклада "Бележник 2015: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата", подготвен от Националната мрежа за децата, се отбелязва, че през 2014 г. на горещата онлайн линия на Националния център за безопасен интернет са получени 117 сигнала за детска порнография и над 40 сигнала за подмамване на дете през интернет с цел сексуална злоупотреба. Тази тенденция изисква повишаване на капацитета на правоохранителните и правораздавателните органи, както и промени в законодателната рамка, констатират експертите.

Друга форма на сексуално посегателство, с трайна тенденция без намаляване, е съжителството на семейни начала с малолетни и непълнолетни момичета. Пробацията остава най-често срещаното наказание според закона, а повечето подобни дела завършват със споразумения между "младоженците" и прокуратурата, предава БТА.

Действията на отделите "Закрила на детето" стигат до проверка на случаите и сигнал до прокуратурата, която може да повдигне обвинение срещу родителите, както и към пълнолетни лица, съжителстващи с непълнолетни и малолетни.

Най-честият резултат от т. нар. ранни бракове са абортите, нежеланата бременност и раждането от малолетни и непълнолетни, посочват от Националната мрежа за децата.

Според организацията, обединяваща 127 неправителствени организации, мерките за предотвратяване на ранните бракове се свеждат предимно до "извършване на проверки по сигнал в системата на здравеопазването при бременност на малолетни и непълнолетни момичета".

За планиране на мерки и действия за справяне с проблема, свързан с борбата със социалния феномен "деца раждат деца", през 2014 г. Държавната агенция за закрила на детето и Прокуратурата на България подписаха споразумение за сътрудничество. През 2014 г. ДАЗД обяви също, че ще започне работа по изготвяне на Национална стратегия за превенция и ограничаване на ранните раждания, припомнят от Националната мрежа за децата.

В доклада се обобщава, че сексуалното насилие над деца и по-специално над малолетни и непълнолетни момичета, в различните му разновидности - като блудства, изнасилвания, съжителства и последващите от това ранни бракове, раждания и аборти, продължава да бъде проблем, отчитан от обществото, медиите и институциите.

През 2013 г. от блудство са пострадали 28 момчета и 42 момичета на възраст от 8 до 13 години, както и едно момче и 26 момичета - между 14 и 17 години, пише в доклада. И се отбелязва също тревожният факт, че извършители на блудство над деца не са само възрастни. През 2013 г. малолетните и непълнолетните извършители на блудство са 56, от които 55 са момчетата. От тях 23 са на възраст от 8 до 14 години, а 32 - са между 14 и 17 години.

По данни на Софийската районна прокуратура всеки ден по шест деца са сексуално малтретирани само в столицата, а по една трета от жалбите се повдигат обвинения. Прегледът на съдебната статистика показва, че през 2013 г. от 117 дела за блудство 63 са завършили с осъдителна присъда, а 51 - с условно осъждане, сочи докладът на националната мрежа за децата. Експертите смятат, че трябва да има промяна в законодателната рамка, която третира сексуалните посегателства над малолетни и непълнолетни деца - освен лишаване от свобода, както е сега, да се въведат също допълнителни наказания и ограничителни мерки, предава още БТА.

И експертите, и децата, и младите хора, участвали в онлайн анкета за подготовката на доклада за 2015 г., предлагат да се въведе здравно и сексуално образование в българското училище.

Става ясно още, че близо 609 000 деца у нас живеят в бедност или в риск от социално изключване

Децата продължават да бъдат особено уязвима група по отношение на показателите, свързани с бедността, показват данните от доклада "Бележник 2015" на Националната мрежа за децата.Те сочат, че на практика най-бедната част от населението на страната ни са децата. По отношение на тяхната уязвимост от изпадане в бедност или от социално изключване децата са на второ място сред хората над 65 години /57,6 процента/ с 51,5 процента или близо 609 000 деца. Това са почти два пъти повече деца от средната стойност за ЕС по този показател, който е 27,1 процента, анализират експертите.

Рискът от бедност остава най-голям при децата с един родител или в многодетните семейства. Данните за материалните лишения на децата в домакинствата показват, че почти половината не могат да си позволят хранене, включващо месо, риба, плодове и зеленчуци поне веднъж дневно, а всеки две от пет деца не могат да имат нови дрехи.

В доклада се припомня, че през 2014 г. бяха въведени диференцирани размери на месечните помощи за деца - за първо дете в размер на 35 лева, за второ дете 50 лева, а за трето и всяко следващо дете по 35 лева. В резултат на промените в Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца от есента на 2013 г. - от началото на 2014 г. получаването на месечни семейни помощи за деца се обвързва със задължително посещение на предучилищна група в детска градина или в училище.

Националната мрежа за децата счита обаче, че тази мярка не е ефективна, тъй като изричното записване на задължителността за посещение на предучилищна подготовка няма да доведе до по-широкото обхващане на децата от уязвимите групи. Децата и младите хора, участвали в онлайн анкета за подготовката на доклада за 2015 г., искат правителството да се ангажира, че ще се намали броя на децата, живеещи в бедни семейства или в риск от социално изключване.

2014 е ключова година за развитието на приемната грижа в страната, се посочва в доклада на Националната мрежа за децата. В документа се уточнява, че през 2014 г. има най-висок ръст на приемната грижа в България, като към 30 юни 2014 г. в приемни семейства са настанени 2 178 деца.

2014 също е важна година и за процеса на деинституционализация, който се осъществява чрез превенция на изоставянето на деца в домове и с настаняването им в приемни семейства. От 599 деца, настанени в приемни семейства, за периода януари-септември 2014 г., 173 са от специализирани институции, като най-висок е броят на настаняванията на малки деца до 3 години - 315, допълва БТА.