Предлагат отнемане на книжката завинаги при висока скорост, употреба на алкохол и наркотици

Наказанията за шофьори-нарушители трябва да са по-тежки, според ГЕРБ

Сегашният Закон за движение по пътищата не е лош, но никой не го спазва. Никой не си прави труда да го спазва, защото знае, че ще си плати глобата и ще продължи да нарушава. Това заяви в „Тази сутрин” депутатът от ГЕРБ и майка на убито на пътя дете Нели Петрова.

„Мисля, че ако се стигне до нов Закон за движението по пътищата, ние, очернените родители, които продължаваме да комуникираме, имаме предложение при висока скорост, наличие на алкохол и наркотици шофьорската книжка да се взема завинаги”, коментира тя.

По думите ѝ друг вариант е след определени години – може би 10, нарушителят да се подложи на нов шофьорски изпит и да се провери психологическото му състояние.

За случая с убитото 6-годишно дете в Панагюрище тя попита защо хората, които са пострадали, са замълчали. „Преди 2 години ние не замълчахме. Бяхме се събрали много родители и направихме подписка и ни помогнаха от много държави”, посочи Петрова.

По думите ѝ е крайно време да се промени Законъ за движение по пътищата и той да предвижда както по-сурови наказания, така и по-ефективни методи за тяхното прилагане.

Тя посъветва родителите на Петьо да не приемат услугите на адвокати, които се самопредлагат, защото много от тях са „лешояди”, които се възползват от мъката на семейството и прибират голям процент от застрахователите.