ЕС праща бойни кораби до Либия?

Свят

20-04-2015, 11:20

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ще пресичат контрабандата на оръжие и петрол

Европейският съюз обмисля дали да изпрати бойни кораби до брега на Либия за борба с контрабандата на петрол и оръжия, но се опасява, че това може да насърчи повече мигранти да поемат по море с надеждата да бъдат спасени и отведени в Европа, гласи документ на ЕС, цитиран от Ройтерс, пише БТА.
В него са формулирани опасенията на Европа, че спасяването на по-голям брой хора може да стане стимул за трафикантите, които може започнат да изпращат повече хора на несигурните плавателни съдове.
Военноморската мисия е един от вариантите, предложени от експерти на ЕС, за подкрепа на евентуално правителство на националното единство в Либия. Дипломати от ЕС обаче заявиха, че в близко бъдеще не е вероятно да бъде организирана подобна мисия, отбелязва Ройтерс.
Друг от предложените варианти е военни от ЕС да охраняват петролните инсталации в Либия,
за да се поднови дейността на международните петролни компании.
Според европейски дипломати нито един от двата варианта не получава значителна подкрепа от държавите в ЕС, въпреки че бившите колеги на върховния представител за външната политика Федерика Могерини в италианското правителство настояват за по-решителни колективни действия за стабилизиране на Либия – бивша италианска колония, и за намаляване на потока от бежанци към европейските брегове, добавя Ройтерс.