Българският домат чуква над 3 лева за килограм на едро

Портфейл

20-04-2015, 10:23

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Розовият домат ще се продава за 4-5 лева

Всеки момент масово ще започне да се бере български домат, който ще се продава за 3 лева на килограм на едро, а розовият домат ще се продава за около 4-5 лева. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия Атанаска Минева, производител на домати.

„С около 20% са по-скъпи краставиците и доматите в сравнение с миналата година”, подчерта Минева. „През 2015 г. субсидията беше намалена с около 5-6 пъти и хората не могат да си планират производството”, твърди тя. „Три години взимахме помощи за качество на продукцията, с което оранжерийните производители си помагахме за отопление. Взимахме около 2000 лева на декар субсидия. През 2015 г. ще вземем 500 лева”, коментира Атанаска Минева.

„Подпомагането се е увеличило с 5 пъти, всички производители на зеленчуци ще получат 5 пъти повече”, твърди от своя страна заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев.

„Първите български краставици са на пазара от близо месец, но цената е по-висока, защото сме орязани от субсидии и не можем да започнем производството по-рано”, заяви Стоян Стоянов, който произвежда краставици.

„Оранжерийни домати и краставици няма в необходимите количества, защото тази пролет температурите са много ниски и трябва да се отопляват оранжериите. Не само марулите, но и други зеленчуци са с по-висока цена”, коментира от своя страна Георги Камбуров, един от секретарите на Асоциацията на оранжерийните производители. Причината отчасти се дължи на високите разходи на производители, а отчасти на това, че част от производителите прекратиха дейността, обясни той.

„Пролетта беше изключително влажна, температурите бяха по-ниски и производството беше по-ниско, защото миналата пролет се стигна до изхвърляне на готова продукция”, заяви още Васил Грудев.

За да се избегне пък спекулативното поскъпване на марулите, производител предлага държавата да въведе субсидии и за марулите – по 10 стотинки на бройка. Така ще се стигне до свръхпроизводство и ще се гарантират по-ниски цени. Български марули ще има по пазарите и за Гергьовден. Очаква се тогава те да са два пъти по-евтини от дните около Великден.