700 имигранти се удавиха в Средиземно море

Корабът им се е преобърнал късно снощи край бреговете на Либия

Около 700 души вероятно са загинали, след като кораб с нелегални имигранти се е преобърнал късно снощи край бреговете на Либия, съобщи bTV, цитирайки малтийският вестник "Таймс оф Малта" и Ройтерс. В момента спасителната операция по издирването на оцелели продължава.

Инцидентът е станал в непосредствена близост до либийски води, на 193 километра южно от най-южния италиански остров - Лампедуза. Двайсет и осем души са спасени.

Бедствено положение е било обявено около полунощ. Предполага се, че корабът се е преобърнал, когато мигрантите се преместили на едната му страна при наближаването на кораб от търговския флот.

Информация за случилото се бе потвърдена от говорителка на Върховния комисариат на ООН за бежанците, предаде Франс прес. Пред италианската телевизия РАИнюз24 Карлота Сами каза, че 28-те души са били извадени от водата от търговски кораб.

Със затоплянето на времето рязко са се увеличили плавателните съдове, пълни с нелегални имигранти, които се опитват да достигнат бреговете на Европа. Средиземно море обаче е тежък маршрут, а много от лодките и корабите са препълнени, което доведе до стотици жертви през последните седмици.