По-малко катастрофи заради мобилните камери

40% от пътните инциденти са причинени от висока скорост, обясни шефът на „Пътна полиция”

Началникът на „Пътната полиция” комисар Бойко Рановски очаква тежките инциденти по пътищата да намалеят, след като от следващия месец отново ще започне налагането на глоби от мобилните камери с електронен фиш. До края на месеца постепенно ще започнат да работят камерите, увери той в предаването „Тази неделя” по bTV.

Според Рановски има ефект, когато се говори за превишената скорост и се правят масови проверки, което е било показано и с 24 часовата паневропейска акция за контрол на скоростта, при която не е бил регистриран нито един смъртен случай на пътя.

„Превишената и несъобразена скорост е основна причина за тежките инциденти на пътя”, подчерта шефът на пътната полиция, като допълни, че това нарушение води до 40% от пътнотранспортните произшествия и до 50% от загиналите при катастрофи.

„Статистиката за първите три месеца показва, че данните са близки до тези от миналата година, от април има увеличение на ПТП , загиналите и ранените”, каза Рановски, като допълни, че това най-вероятно се дължи на подобряване на времето и започването на пътуванията, както и откриването на мотосезона.

Той посочи, че в момента не е регламентирано използването на авторегистратори, но при изготвянето на изцяло нов закон за движение по пътищата това може да бъде взето предвид, особено ако помага за подобряването на пътната обстановка.

Коментирайки инцидента с психично болен шофьор, който изблъсква мотористи от пътя, Рановски посочи, че за любителска книжка (категория В) не се изисква психотест, а само бележка от личния лекар, че човек е здрав.

Проблем е и това, че след издаването на книжката КАТ не получава обратна информация за промяна в психическото състояние на водачите. Така до преиздаването на документа, което става веднъж на 10 години, няма как да се свалят от автомобилите хората с психични проблеми.