Прочутите Родопски картофи гният по складове

Вносът срива пазара на български картофи

Вносът срива пазара на картофи българско производство. Тонове родопски картофи залежават по складове в Смолянско, а производителите се чудят какво да ги правят.

Картофи трудно се изкарват, но още по-трудно се продават в България. Производители от смолянското село Момчиловци се оплакват, че ниските цени на вносните подбиват цената на родопските картофи. Те продават стоката си с цена на едро за 20-25 стотинки за килограм, а самото семе надхвърля 1 лв., предаде bTV.

„Заради вноса, миналата година по-бързо се реализираха, сега трудно”, признава производителката Шина Шукерова.

Субсидиите не могат да покрият себестойността на продукцията. Желанието на родопчани да отглеждат екологично чиста продукция се изчерпва с всеки изминал ден.

„С триста зора, ето цяла зима съхраняваме. Ако има хубави субсидии, които да покрият, може някой да се измами да засее, обаче намаляват", коментира производителят Тодор Попсавов.

Вносните картофи са залели дори и пазара в Смолян. Собствениците на заведения за хранене обаче предпочитат местното производство.

„Дори ни се наложи веднъж да използваме вносни, не бяха хубави, наложи се да ги изхвърлим, защото не можем да си позволим да си изгубим клиентите. А за най-вкусното традиционно ястие в Родопите - пататникът, е необходим хубав картоф, за да стане добре”, обясни София Стефанова, собственик на заведение за хранене.

Прочутите родопски картофи обаче трудно намират пазари и скоро ще изгният. „Ами с тях храним добитъка…”, призна Шина Шукерова.