Кабинетът предлага минимална пенсионна възраст за полицаи и военни

Законопроектът дава право на военни и полицаи да останат в системата дори при навършване на възрастта

Военните и полицаите ще се пенсионират при навършване на 52 години и 10 месеца и със стаж от 27 години, от които 18 години в системата, предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване, които бяха представени от вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин, съобщи Дарик.

За водолазите, летците и парашутистите минималната възраст ще бъде 42 години и 10 месеца. Предлага се промените да влязат в сила от 1-ви януари догодина, а служителите, които имат нужния стаж до края на тази година, да имат право да се пенсионират без условие за възраст до края на 2018-та година.

Законопроектът дава право на военни и полицаи да останат в системата дори при навършване на възрастта по желание на работодателя, като едновременно с това получават и пенсия. Отменя се изискването към момента на пенсиониране човекът да е служител в системата.

"Когато навършат възрастта за пенсия, те, както досега няма да има нужда да напускат системата, освен ако, както ще променим законодателството, не реши работодателят. Човекът, който е придобил пенсионни права и получава пенсия, по желание на работодателя, може да продължи да работи или да напусне. Но за военните, особено в системата на Министерството на отбраната, където няколко пъти ми казаха командващите, че се оголват цели сектори - пилоти на изтребители, инструктори и така нататък, тези хора ще могат да получават успоредно пенсия и заплата - нещо, което досега не са имали възможност да правят", каза Калфин.

В края на март вицепремиерът Ивайло Калфин представи идеите на кабинета за пенсионни промени. Тогава стана ясно, че се обсъжда въвеждането на минимална пенсионна възраст за служителите на силовите ведомства. Социалният министър съобщи, че фактическата средна възраст за пенсия при полицаи и военни за 2014-та е била 52 години и 8 месеца.