Путин призна за грешки на СССР, които сега САЩ повтаряли

Свят

17-04-2015, 06:42

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Смята руснаците и украинците за един народ

Владимир Путин призна като грешка на СССР, че е наложил "със сила" своя модел на развитие на страните в Източна Европа, но предупреди, че същата грешка сега повтарят САЩ и че ги чака провал.
"След Втората световна война опитвахме да наложим своя модел на развитие на много източноевропейски държави и го правехме със сила. В това няма нищо хубаво и това ни се натяква постоянно", призна руският президент по време на годишната си пряка линия, в която отговаря на въпроси на граждани. Путин допълни, че "по същия начин днес се държат американците, като се опитват да наложат своя модел по целия свят". "Тях също ги очаква провал", прогнозира президентът.
Външнополитическите въпроси към президента тази година бяха доста по-малко от предишната, когато доминираше горещата тема с украинската криза и присъединяването на Крим. Въпроси за Украйна все пак отново бяха поставени. Единият от тях бе дали Русия има свои войски там, на който Путин отвърна категорично с не. Стопанинът на Кремъл призна, че смята руснаците и украинците за един народ. "Днешната власт в Украйна допуска много грешки и резултатите ще са негативни", предупреди Путин. Според него единственото решение на кризата е изпълнението на споразумението за примирие от Минск, конституционни реформи в Украйна и решаване на социалните проблеми в Донбас.
По повод отказа на множество световни лидери, сред които и президентът Росен Плевнелиев, да присъстват на парада в Москва на 9 май по случай Деня на победата, Путин каза, че някои от тях трябва да ги е срам от решението им. И изрази съмнение, че всички те са взели решението самостоятелно, като допусна, че на някои им диктуват от Вашингтон.
Пикът в икономическата криза в Русия е преминат, след по-малко от 2 години икономиката ще е напълно възстановена, увери сънародниците си Путин. Той омаловажи ефекта от санкциите, като дори посочи добрата им страна - възможност за търсене на ново поле за развитие.
Президентът съобщи и че до 2023 г. Русия ще има самостоятелна космическа станция.
Вчерашната 13-а поред пряка линия на Владимир Путин продължи 3 часа и 57 минути, през които той отговори на 74 от общо постъпили над 3 млн. въпроса. Събитието отразяваха 250 журналисти