Предлагат намаляване мандата на ВСС на три или четири години

Политика

16-04-2015, 15:45

Снимка:

president.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Има идея членовете на ВСС да гласуват явно

Искаме да предложим на обсъждане намаляване на мандата на ВСС – до три или четири години, с което ще се постигне по-добро кръвообращение в процеса на взимане на решение. Това каза министърът на правосъдието Христо Иванов при представянето на съдебната реформа в Министерски съвет, съобщи 24 часа.

По думите на министър Иванов само със съкращаването на мандата на ВСС ще бъде избегнато усещането за създаване на бюрократична класа в съдебната власт от хора, на които целите кариери минават като административни ръководители. Той каза още, че се предлага членовете на ВСС да гласуват явно.

„Ключовото е да гарантираме, че кариерата на всеки прокурор и следовател ще бъде гарантирана от колегията, която ще бъде посветена. Общият бюджет, обучението ще остане да се взимат от пленума”, обясни министър Иванов по отношение на необходимостта от структурни промени във ВСС. Той подчерта, че ще се търсят решения само на това, което може да се случи в рамките на Обикновеното Народно събрание.

Христо Иванов каза още, че предстои дискусия за засилване ролята на Инспектората на ВСС. Промените са фокусирани върху съдебната реформа. „Ясно е, че трябва да приключим със съдебната реформа и нейните структурни аспекти, за да можем не само покрай Румъния и закачени за тях да се надяваме Механизмът за оценка и сътрудничество да се махне, а да си свършим работата с достойнство”, заяви министърът.

По неговите думи, за пръв път се създава структурната предпоставка да започне публичен дебат. „Когато стигнем до измененията в Закона за съдебната власт, ще вкараме излъчване на работата на Висшия съдебен съвет в интернет. Съвсем публичен дебат за това, как се регулира работата на прокуратурата. Тази структура трябва да подкрепя усилията за реформи в прокуратурата – независим съд и все по-ефективна прокуратура. Това са непосредствените цели на тези реформи”, подчерта министър Христо Иванов.