Шойбле: И да излезе Гърция от еврозоната, няма опасност от зараза за останалата част на Европа

Свят

16-04-2015, 12:10

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

До 30 юни страната трабва да намери решение

В продължение на години Волфганг Шойбле не беше човек, който предпочиташе да мълчи по темата „Гърция“. Министърът на финансите на Германия често казваше на правителствата там какво е добре да правят, и какво - не. Но откакто новият министър-председател на страната Алексис Ципрас посети канцлера Ангела Меркел на 23 март, настана мълчание. Шойбле не се изказваше по темата.

Причината е очевидна: Ангела Меркел счита постоянното търкане в комуникацията между Шойбле и гръцкия му колега Янис Варуфакис за контрапродуктивно. Меркел направи Гърция основен приоритет в политиката си и Шойбле получи намордник.

Досега. В реч пред американския Съвет за външни отношения в Ню Йорк германският министър на финансите изразява отново за първи път в детайли мнението си за най-южната проблемна страна на еврозоната. А на гърците може и да не им хареса това, което той изрича - „Гърция бе на прав път с реформите на втората програма“, заявява федералният министър. 

Но това се е случило по време на управлението на предишното правителство. Сега новият кабинет е разрушил всичко постигнато, смята Шойбле. Самият германец нямал отговор на въпроса какво ще се случи със страната. Решението обаче трябва да вземат самите гърци, убеден е той.

В интервю за Bloomberg News преди срещата на Международния валутен фонд във Вашингтон обаче Шойбле заявява: „Ако Гърция иска да остане в еврозоната, то тя трябва да създаде условията за това". Не по-късно от края на текущата спасителна програма на 30 юни страната трябва да се намери решение. „Това зависи единствено и само от Гърция". 

Какво ще се случи, ако Атина не може да направи това? В момента Шойбле не може да даде отговор на този въпрос. Но добавя: „Каквото и да става в Гърция, тя ще остане част от Европа и от Европейския съюз".

По време на дебат с прочутия икономист Лари Съмърс пред Съвета за външни отношения Шойбле се опитва ясно да покаже колко уникална е позицията на Гърция в еврозоната. От самото начало проблемите на страната били по-големи, отколкото на другите „проблемни деца“.

За него ключът към решаването на гръцкия проблем не е в „ново подстригване на дълга“, за което постоянно призовава правителството в Атина. По думите му средното лихвено натоварване за Гърция е подобно на това за Германия.

С настояването си гърците да намерят сами решение на проблемите си Шойбле намеква за липсата на конкурентоспособност, за слабото спазване на данъчното законодателство на страната, за все още нефункциониращата администрация, за корупцията и много други проблеми. Но не го казва изрично.

Едно нещо обаче министърът дава ясно да се разбере. Положението на Гърция е толкова особено, че дори излизане на страната от еврозоната няма да представлява опасност от зараза за останалата част на Европа, а и на света. „Не се наблюдава никакво притеснение на пазарите", заявява Шойбле на събитие на Съвета по международни отношения в Ню Йорк.

„Гърция не е голяма част от икономиката на еврозоната като цяло. Повечето участници на финансовите пазари ни казват, че пазарите вече са преценили какво е възможно да се случи. Според мен няма да има сериозни вреди за световната икономика“, пояснява той. Под черта това би трябвало да значи – все тая ми е дали Гърция ще остане част от общата валутна зона, или не, заключава Die Welt.