Спират строителството до плажа Корал

Политика

16-04-2015, 10:42

Снимка:

wikipedia.org

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

ДНСК нямала сила да спре строителството на плажа Корал

Днес ще бъде издадена принудителна административна мярка за спиране

Днес ще бъде издадена принудителна административна мярка за спиране на строителството до плажа Корал. Това съобщи в студиото на Нова телевизия министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

По думите й има порок в процедурата, не е спазен Законът за биологичното разнообразие.

„Имаме изрично разпореждане на премиера Бойко Борисов и МОСВ, и МРРБ да предприемем всички действия, така че строителството да бъде спряно”, посочи Василева.

Според нея, община Царево е заявила пред компетентните органи, че мястото, където се строи в момента, е урбанизирана територия. Разрешението за строеж от 2012 г. се оспорва от ДНСК, но съдът се е произнесъл, че това разрешение е валидно, напомни министърът.

Ивелина Василева увери, че правителството има волята да наложи стриктен контрол на строителството и защита на природата по българското Черноморие. Тя припомни случаи като казуса „Корал” преди, „Златна перла” и „Кара дере” като доказателство, че винаги предприемат действия, така че да защитят природата.

Ивелина Василева днес съобщи, че ДНСК е издала предписание за премахване на оградата на плажа в Кранево. Общината трябва да премахне оградата, изтъкна Василева.

Тя обяви, че вече е организирана съвместна експертна комисия, която да направи необходимите замервания и да излезе с експертна оценка.

„Законът за устройство на Черноморското крайбрежие беше изменен през 2013 г., за да се наложат още по-строги мерки. Съгласно новите текстове, изрично е забранено строителството в 100 метровата зона”, подчерта министърът.

Същевременно обаче управителят на фирмата-инвеститор Стамо Стамов съобщи, че взе още не е получил заповедта за спиране на строителството. „Досега са минали много контролни органи и са проверявали, но досега не мен не ми е връчена заповед за спиране на строителството. Не работим от няколко дни, защото технологията на строителството изисква това. В кадастъра има карта, от която се вижда, че това не са дюни, а пясъци, отнесени от вятър”, заяви Стамов.