Декларация заменя купищата документи при обществените поръчки

Новият Закон за обществените поръчки влиза в сила от 2016 г.

Новият Закон за обществените поръчки като текст е готов. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев в предаването „Тази сутрин” по БТВ.

„Имаме ангажимент на първо място да транспонираме новото европейско законодателство, новите директиви в сферата на обществените поръчки до април 2016 г., но амбицията ни е новият закон да излезе в сила от 1 януари 2016 г.”, обясни той.

По думите на вицепремиера, законът в момента е в режим на обществено обсъждане и дори има публикуван текст, който може да се види. Според него, новият закон е много по-добър от стария, като той го сравни с кърпена дреха.

„Много от грешките, които се допускаха, бяха свързани с това, че законът е изключително сложен. Тези дефекти ще бъдат отстранени от новия закон”, обеща Томислав Дончев. „Като политическа задача е текстът да бъде толкова прост, колкото може да бъде. Купищата документи се заменят с една декларация, правят се много повече служебни проверки”, каза още той.

„Илюзията, че един закон може да регулира до съвършенство и да избегне всякакви грешки е същата като да си мислим, че ако напишем учебник по етика, всички хора ще станат добри”, подчерта Дончев.

Относно обществените поръчки той заяви, че още преди две или три години са положени специални усилия много сериозно част от контрола да бъде предварителен и документацията да се преглежда предварително преди поръчката да се обяви. „Това е с оглед желанието ни да хващаме грешките преди да са се случи, защото когато се случи – тя струва скъпо”, добави вицепремиерът.