Папски таблет продаден на търг за 30 500 долара

Папа Франциск подарил устройството на уругвайски свещеник

iPad принадлежал на папа Франциск, e продаден за 30 500 долара на търг, а приходите от продажбата му ще отидат за училище за бедни в Уругвай, обяви аукционната къща The Castells, която организира събитието.

Електронното устройство в сребристо и бяло и с надпис на гърба "Негово Светейшество Франциск" бе купено от аржентински бизнесмен, който направи офертата си по телефона, уточни говорител на аукционната къща.

Самоличността на купувача не се разкрива. Търгът продължи едва десет минути. Папата аржентинец е използвал първия таблет на Apple година и половина, според местните медии, преди да бъде предложен на уругвайски свещеник, който след това го дарява на местно училище. Управата му, от своя страна, решава да финансира свой педагогически проект и очакваше 40 хиляди долара. Началната цена в търга бе 20 хиляди долара.

Това не е първият път, в който папа Франциск, който често критикува пазарната икономика заради насърчаването на неравенството, дарява лични вещи. Миналата година мотор Harley-Davidson, който папата получил като подарък, беше продаден на търг за 241 500 евро.

„Можете да направите нещо добро с него“, заявява папа Франциск на уругвайския свещеник Гонзало Емилиус, когато му подарява устройството.

В крайна сметка свещеникът дарява таблета на гимназията Francisco de Paysandu, която е разположена на около 370 км северно от столицата Монтевидео.

Ръководството на гимназията твърди, че след поредица от неуспешни опити да продаде таблета в аукционните къщи Christie's и Sotheby's , то получило предложение продажбата да бъде осъществена посредством местната аукционна къща Castells.

Устройството е надписано „Негово Светейшество Франциско“, съдържа втори надпис - „Интернет обслужване на Ватикана. Март 2013” и е придружен от сертификат подписан от личният секретар на папата Фабиан Педакко, който удостоверява, че папските пръсти са се плъзгали по дисплея на умното устройство.

Папа Франциск нарече интернет „дар от Бога“, но призна, че самият той не се справя добре с технологиите.