Даниъл Крейг ще спасява света от противопехотни мини

Бан Ки-мун: Аз съм агент 008 и ви заповядвам да спасите света!

Британският актьор Даниел Крейг, който изпълнява ролята на агент 007 във филмите за Джеймс Бонд, е получил нова мисия от Организацията на обединените нации - да стане първият й световен застъпник за унищожаване на изоствени противопехотни мини и взривни вещества, съобщават световните медии.
„Имахте разрешително да убивате, сега вече имате разрешително да спасявате животи”, пошегува се на церемонията снощи главният секретар на ООН Бан Ки-мун. „Аз съм осмият главен секретар на ООН, така че съм агент 008 и ви заповядвам да спасите света от противопехотните мини!”, продължава със шегите той.

 В продължение на 3 години Крейг ще популяризира дейността на програмата Mine Action Service, която се бори за унищожаването на изостанали от военни конфликти експлозиви и образова цивилното население за рисковете.
Средно девет души на ден са пострадали от взривяването на изостанали амуниции през 2013 г. Въпреки че броят им сериозно e намалял от старта на кампанията през 1999 г., няма достатъчно средства за прочистването на всички засегнати райони, гласи последния доклад Landmine Montior от декември.