Либерленд е новата държава в Европа

Свят

15-04-2015, 15:46

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Намира се на на ничия земя между Сърбия и Хърватия, останала непоискана след разпада на Югославия

На ничия земя между Сърбия и Хърватия беше провъзгласена най-малката "независима суверенна държава" на Балканите с площ от 7 квадратни километра, пише Vesti.bg

Това е Либерленд, в която нейният "президент" чехът Вит Йедличка кани всички, които спазват принципа "живей и остави останалите да живеят" и които не са екстремисти, пише на сайта си сръбският вестник "Блиц".

„Либерленд“ се намира на бреговете на река Дунав между сръбския Бачки Монощор и хърватския Змайевац. Йедличка твърди, че „държавата“ е възникнала изцяло в съответствие с международното право, тъй като е основана на ничия земя, която при разграничаването на новите държави след разпадането на Югославия не е била поискана нито от Сърбия, нито от Хърватия.

„Целта на основателите на новата държава е да създадат общество, в което могат да просперират почтените хора, като държавата няма да им вгорчава живота с ненужни забрани и данъци. Една от причините за основаването на Либерленд е вси по-силното влияние на групи, обединени от общ интерес, върху функционирането на държавите и все по-лошите условия за живот на хората. Основателите са вдъхновени от Монако, Лихтенщайн, Хонконг“, пише на официалния сайт на новата „държава“.

Вит Йедличка от маргинална дясна партия, близка до бившия премиер и президент на Чехия Вацлав Клаус, изрази в съобщение надеждата, че „независим и суверенен Либерленд“ първо ще бъде признат от Сърбия и Хърватия, на които се кани да изпрати ноти, а след това ще го признаят и други страни по света.
„Либерленд“ има свое знаме, герб, „конституция“ и „закони“. Макар че знамето се вее само от началото на тази седмица, вече се раздават „гражданства“ и се канят всички, които не са комунисти, неонацисти, екстремисти или осъдени за тежки престъпления.