Марек отново е шампион по волейбол у нас

Тимът от Дупница спечели с 3:2 гейма решителния мач

Отборът на Марек Юнион-Ивкони (Дупница) е новият шампион по волейбол у нас! Дупничани отново показаха, че са най-добрият отбор в България, като спечелиха шампионската титла в първата ни група при мъжете Суперлигата Бачково – изворна вода.

В петия решителен мач от финалния плейоф волейболистите от Дупница победиха Добруджа 07 (Добрич) с 3:2 (25:23, 23:25, 16:25, 25:23, 15:9) в мач, игран в добричката зала Добротица пред над 2500 зрители, изпълнили спортното съоръжение.

Така дупничани спечелиха финалната серия с 3:2 победи и потопиха в скръб хилядите привърженици на добруджанци, надяващите са на първи исторически успех. С това дупничани триумфираха с шампионската титла за четвърти пореден път досега, като показаха силата на своята школа и че няма кой да ги свали от трона у нас.

За огромно свое съжаление тимът на Добруджа не успя в решителната битка, като завършва на второ място в крайното класиране и остава със сребърните медали.

Двубоят бе изключително напрегнат и емоционален, като големият залог доведе до нервно напрежение и от двете страни на мрежата. Първият гейм бе най-оспорван, като резултатът буквално вървеше точка за точка. Ключов се оказа момента при 22:21 за Марек, когато звукови сигнални устройства от публиката като че ли попречиха на своите да се ориентират в обстановката. След пусната топка от страна на гостите, домакините помислиха, че има сигнал от съдията и спряха да играят. Оказа се, че това не е сигнал от рефера, а от трибуните, но това се отрази на резултата и Марек поведе с 23:21. Дикторът призова привържениците да бъдат по внимателни, но гостите вече имах нужното предимство и затвориха гейма в своя полза.

В следващите два гейма обаче добруджанци изригнаха, като не позволиха на съперника да противодейства. Възходът им бе още от началото на втората част като те поведоха с 6:2. До края на гейма домакините запазиха преднината си, преклониха съперника и спечелиха гейма, като изравниха частите 1:1. В третата част играта бе равностойна само до 10:10. В този момент, добър сервис на младия Илия Петков доведе до проблеми в посрещането на гостите, а добруджанци реализираха 6 поредни точки, като поведоха с 16:10. До края те буквално свалиха съперника на земята, като разликата нарасна на 22:12, а с това домакините поведоха с 2:1 гейма.

Гостите обаче показаха, че не случайно са шампиони, като излязоха от трудната ситуация в четвъртата част и направиха обрат. Дупничани изоставаха със 7:10, но направиха обрат до 14:12. Добруджанци обаче показаха, че нямат намерение да се дават, като отново изравниха играта. При 17:17 дупничани отбелязаха нов възход, като с две поредни блокади и отлична игра при завършване в атака записаха четири поредни точки и дръпнаха с 21:17. Въпреки, че домакините успяха да стопят пасива си до 22:22 за повече те нямаха сили, като развоя на мача стигна до равенство 2:2 гейма.

В петата решителна част Марек вече нямаше спирачка, като поведе ударно с 6:2. Този път дупничани играха по шампионски, не направиха грешката си от преди седмица, когато загубиха от 13:9 и запазиха концентрация докрай и устояха на атаките на домакините. В герой от последните минути се превърна разпределителят Гьорги Гьоргиев, който сложи и финалния акорд в мача, а с това дупничани спечелиха гейма и мача и триумфираха на върха в Суперлигата!