Италия изрази солидарност за миграционния ни проблем

Имаме подкрепата на Италия и за влизането ни в Шенгенското пространство

Имаме общи възгледи, че нито границата между България и Турция е изцяло български въпрос, нито морската граница на Италия е само италиански проблем.

Това заяви зам.-министърът на външните на работи на Италия Бенедето Дела Ведова на брифинг в Министерството на външните работи след среща със заместник-министър Румен Александров.

„И двете държави очакваме по-справедливо разпределение на тежестта на миграционните процеси в ЕС”, заяви от своя страна зам.-министър Александров.

Друга важна тема и за двете страни е присъединяването на България към Шенген. „Ние продължаваме да разчитаме на тяхната подкрепа”, призна Александров.

В отговор зам.-министър Ведова напомни, че Италия продължава да поддържа влизането на страната ни в Шенгенското пространство.

„Нещата не могат да се приемат, освен така, че всеки трябва да свърши своята задача докрай”, отбеляза обаче Ведова по отношение на присъединяването ни към Шенген.

Има място за още италиански инвестиции в България, обяви заместник-министърът на външните работи на Италия.

Важна подробност е, че посещението на Ведова е първото високо политическо посещение от страна на Италия у нас за последните 5 години.

Ключово място в разговорите между двамата заместник-министри са намерили икономическите взаимоотношения между България и Италия.

Заместник-министър Ведова напомни, че България е третият партньор по стокообмен на Италия.

„Имаме над 100 предприятия в България”, се похвали зам.-външният министър на Италия.

С добрите търговски взаимоотношения между двете страни се съгласи и нашият зам.-министър, който определи днешната среща като важна за инвестициите от страна на Италия.

За зам.-министър Румен Александров разговорите с италианския му колега представляват и знак за отличното състояние на отношенията между България и Италия.

В рамките на посещението си у нас заместник-министърът на външните работи на Италия ще проведе и работен обяд с министъра на външните ни работи Даниел Митов, а после ще се срещне и с вицепремиера по европейските фондове Томислав Дончев.