Красен Кралев: До две седмици внасяме предложенията за закон за контрол във фитнес залите

Нашето желание е да се създаде регистър на залите и асоциация на инструкторите, обяви министърът на младежта и спорта

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев призна, че до две седмици трябва да бъде приета стратегия за борба с допинга в спорта. Кралев допълни, че промените ще се отразят и на фитнес залите, където в момента се продават свободно хранителни добавки и стимуланти.

„Официално хората, които се занимават с фитнес са над 100 хил. България е на първо място по забранени вещества и стимуланти. Във фитнес залите срещаме два проблема – продажбата на добавки, част от които имат примеси със забранени стимуланти, както и образованието на инструкторите”, заяви Кралев в ефира на Нова Телевизия.

„Спортувам, но не взимам добавки. И като професионален спортист не съм взимал стимуланти и вещества. В момента в спорта има много млади хора. Те искат за 2-3 месеца да постигнат добри релултати. За целта те се съветват с фитнес инструкторите”, продължи той по темата.

„Искаме да бъде създаден национален регистър на фитнес инструкторите. Да има образователен ценс. Може да има асоциация, както е в големите държави. Нашето желание е да се стимулира създаването на такава асоциация. За да сме сигурни, че младежите ще получават адекватни съвети. Така или иначе фитнес инструкторите играят ролята на треньори, нека поне бъдат образовани”, обясни още министърът на младежта и спорта.

„В момента единственото нещо, което очакваме, е фитнес центровете да дадат предложенията си. Въпрос на максимум 2 седмици това, след което ще бъде внесена за приемане в министерски съвет”.

В същото време той не пропусна да коментира допинг скандала с щангистите ни: „Националният отбор по щанги също е част от проблема. В редица хранителни добавки има нерегламентирани съставки. Твърденията на треньора са, че по този начин са попаднали в спортистите ни. Производителят има доставчици, които работят със суровината, но не се знае дали не добавят нещо от тях. Резултатите ще покажат дали има манипулиране на съставките. Чакаме резултатите всеки момент. Проблемът не е само наш, а световен", коментира министърът.