Ядем най-много хляб в ЕС

Общество

14-04-2015, 07:05

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Падат ни се по 95 кг на година

България е шампион по консумация на хляб в Европейския съюз. Страната ни е на първо място, стана ясно от проучване на Международната асоциация на промишленото хлебопроизводство (АIBI), ;итирано от "Новинар".

В проучването са включени страните от Евросъюза плюс Турция, Русия и Украйна. Оказва се, че сме абсолютни първенци за ЕС със средно потребление от 95 килограма хляб на човек годишно. На Стария континент само Турция ни изпреварва, където комшиите ядат по 104 килограма на година.

В Съюза обаче сме абсолютни номер 1, като гърците са на второ място с огромна разлика. Те консумират по 68 килограма. За сравнение – средната консумация е 59,4 килограма, като най-ниско в класацията са англичаните с едва 32 килограма.

Като цяло всички ние – потребителите от Стария континент, ядем по-малко от един тон хляб на година – общо 891 килограма.

По-ниско заплащане отколкото на работник в хлебарна в България за един час труд има само в Русия и Украйна, показва още проучването.

Докато нашите пекари вземат по 2,55 евро за 60 минути, братушките получават по 2 евро, а в Украйна – по 1,5. Най-добре платени са датските хлебари, които прибират в джоба си по цели 35 евро за всеки час труд.

В проучването е отбелязано, че ситуацията в сектора в България върви към стабилизиране, породено от задържането на сравнително стабилна цена на енергията, необходима за производството.

В същото време пекарите са под силен натиск от страна на големите вериги, които предлагат голямо разнообразие, включително и замразени хлебни продукти и полуфабрикати на много ниски цени.