Внасят бракувани домати и краставици

Общество

14-04-2015, 06:23

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Зеленчукопроизводителите настояват да се осигури контрол на границите

Пазарите и тържищата в Пиринския край са залети с бракувани домати и краставици от Гърция, които подбиват цените на родната продукция, оплакват се зеленчукопроизводители.

"Ако не бъдат взети мерки за ограничаване на този внос, българските производители ще фалират, готови сме и на протести. Заради ембаргото в Русия много стока от страни от ЕС идва у нас и това е удар срещу нас, защото не сме конкурентоспособни. С нелегалния внос сме обречени", твърди Георги Кафтанов, председател на Сдружение "Югозапад 2013". Той и колегите му смятат, че има ромска мафия, която внася некачествена стока от тържището в Солун и я пласира на борсите в Югозападна България.

Схемата е проста - отива група роми в края на деня в южната съседка, пълнят автомобил със 100-200 кг домати и минават безпроблемно границата, като на граничния пункт обявяват, че стоката е за лична консумация. Наши производители твърдят, че в Петрич и Сандански е пълно с "мобилни" търговци на вносни и некачествени зеленчуци. "Лошата новина е, че отново зачести нелегалният внос. Не може да се продават домати от Гърция за 70-80 ст. за кг по това време на годината, ако стоката е с документи и е внесена редовно", категоричен е Георги Кафтанов. Зеленчукопроизводителите настояват да се осигури контрол на границите ни срещу нелегалния внос на земеделска продукция. Родните производители се заканват да снимат с камери из гръцките и българските борси, за да документират, че роми купуват бракувана стока, която после пласират у нас.