Естония: Русия може да ни помете за 4 часа

Свят

14-04-2015, 06:06

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Президентът Илвес иска постоянно присъствие на бойни части на НАТО

Eстонският президент Тоомас Хендрик Илвес поиска постоянно присъствие на бойни части на НАТО в балтийските страни, обезпокоени от руските военни учения край границата и от конфликта в Украйна. Той отправя този призив в интервю за британския в. “Телеграф”, цитиран от БТА.

В момента в Естония са разположени около 150 войници на алианса, но временно, тъй като по силата на споразумение между Русия и НАТО от 1997 г. се забранява разполагането на постоянни войски.

Според Илвес в случай на военна агресия армията на НАТО ще реагира със закъснение.

“Ще пристигнат за колко - за седмица? Пет дни? Но като гледате ученията на нашите съседи, всичко става веднага. Те вече са тук и всичко може да приключи за четири часа”, предупреждава той.

Засилване на военното присъствие на НАТО в балтийските страни вече беше поискано и от прозападния естонски премиер Таави Рийвас, както и от колегите му от Латвия и Литва.

Междувременно стана ясно, че в Донбас снаряд е уцелил двама членове на новинарски снимачен екип. Инцидентът станал в района на населения пункт Пески, съобщи НТВ. Единият от репортерите загинал, а другият се спасил по чудо, като скочил от колата. По данни на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в последните дни обстановката около Донецк отново се е усложнила.