Откриват забележителната изложба „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България”

Общество

13-04-2015, 13:31

Снимка:

Sofiautre.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

4 мнл. души ще посетят БГ експозицията в Лувъра

Вежди Рашидов замина за Франция за официалното откриване

Mинистърът на културата Вежди Рашидов замина днес за Франция за официалното откриване в Музея „Лувър” на впечатляващата изложба „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България”, в която със свои експонати участват 17 български музея. Това съобщиха от Министерството на културата.

Забележителната изложба „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България”, която се открива на 14 април в Лувъра, безспорно, е най-голямото и най-престижно българско културно събитие в чужбина за 2015 година. Изложбата „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България”, се провежда под патронажа на Бойко Борисов, министър – председател на Република България.

На първата церемония по откриването на изложбата в Лувъра на 14 април 2015 г. ще присъстват членовете на правителствените делегации на двете страни, Вежди Рашидов - министър на културата на Република България, и г-жа Фльор Пелерен, министър на културата и комуникациите на Република Франция. Сред почетните гости, поканени на откриването на експозицията, са и Ирина Бокова, Кристалина Георгиева и Силви Вартан.

Експозицията е разположена в четири зали в крило „Ришельо” в близост до пирамидата и ще може да бъде видяна от най-многобройната музейна публика в света в периода от 16 април до 20 юли 2015 г. По време на посещението си в Париж министър Вежди Рашидов ще се срещне и проведе разговори с министъра на културата и комуникациите на Франция г-жа Фльор Пелерен.

Българският министър на културата ще присъства и на концерта на камерен ансамбъл „Йоан Кукузел – Ангелогласният” в катедралата Нотр Дам, по време на който певците от този прочут наш мъжки хор ще представят несравнимото ни богатство от старинни православни песнопения.

Министър Рашидов ще участва и в откриването на изложбата „Тридесет и трима. Тридесет и три автопортрета на съвременни български художници“, която ще бъде наредена в галерията на Българския културен институт в Париж.