Само около 25% от държавните гори са сертифицирани по FSC

Региони

13-04-2015, 11:53

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пускат телефон 112 за горите

Една гора у нас е загубила сертификата си от 2004 г насам

FSC системата за сертификация на горите се организира в един сериозен въпросник от индикатори, по които се проверява всяко едно горско стопанство, може би над 200 на брой. Прилага се навсякъде по света.

”Когато един одитор отиде в една гора, заедно с колегите си, той проверява не само документите, проверява дейностите в гората, интервюира хората, всички които имат интерес там от конкретната гора, след което се изготвя един доклад, който бива проверяван от външни наблюдатели и от обществеността, след което се приема, че гората изпълнява изискванията или не”.

Това каза преподавателят по лесовъдство от Лесотехническия университет Мартин Борисов, който е и акредитиран водещ одитор, предаде БНР.

„За да се реализира такъв одит, трябва да има добрата воля от страна на държавата да се подложи на одит от трета страна - който не е поръчан нито от държавата, нито от дърбопреработвателите”, коментира той.

Още през 2005 г. е първото стопанство - Доспат, което сертифицира по тази система. За съжаление, през годините досега, ние очаквахме по-интензивен процес на развитие на горската сертификация в България. Към момента може би около 25% от държавните гори - това са около 35 държавни горски и ловни стопанства, са сертифицирани.

Като причина за забавяне на сертифицирането основно се изтъква финансовият разход за дейността, но в съседни на Блъгария страни са сертифицирани всички горски площи, изтъкна Борисов.

Към момента основната част от дървопреработвателите у нас са сертифиирани, защото контрагентите им от чужбина искат да получават само сертифицирани крайни продукти или заготовки.

Сертификацията намалява силно възможностите за бракониерска сеч, но не ги елиминира напълно въпреки планираните и внезапните проверки заяви Борисов. Само една гора у нас е загубила сертификата си от 2004 г насам.