Хилари Клинтън се кандидатира за президент на САЩ

Свят

13-04-2015, 08:07

Снимка:

kanal3.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Официално го съобщи шефът та кампанията и Джон Подеста

Малко по-късно новината потвърди самата Хилари Клинтън.
„Встъпвам в борбата за президентското кресло“, съобщи Клинтън във видео, публикувано на страницата й във Фейсбук. "На американците всеки ден е нужен шампион. И аз искам да съм този шампион, за да може животът ви да е повече от оцеляване", казва тя в двуминутното видео.
Изявлението сложи край на продължаващите две години спекулации и сдържани отричания, пише The New York Times, цитиран от Фокус.
Вестта дойде от Джон Подеста, председателя на кампанията на Клинтън, в писмо до дарители и други нейни поддръжници. „Искам да се уверя, че го чувате първо от мен – Хилари Клинтън ще се кандидатира за президент“, се казва в текста, в който се добавя, че бившата първа дама и държавен секретар на САЩ скоро ще се срещне с гласоподавателите в Айова.
Новината слага началото на една от най-малко оспорваните надпревари за номинацията на демократите в скорошната история на страната. Това ще е в остър контраст с предварителните избори през 2008, когато Клинтън бе въвлечена в дълга и скъпа битка, спечелена от Барак Обама. Тя може и да стане първата жена, която получава президентската номинация от основна партия.