Хамилтън и Мерцедес върнаха Ферари в реалността

Шампионът триумфира в Гран при на Китай

Люис Хамилтън и Мерцедес върнаха тима на Ферари в реалността на Формула 1 в третия кръг от сезона за Гран при на Китай на пистата Шанхай. А тя е , че британецът и немския тим са по-бързи от Скудерията. Това се оказа решаващо за успеха на Хамилтън в надпреварата, следван от съотборника си в Мерцедес Нико Розберг. Двамата изпревариха убедително победителя от предишния кръг Фетел от Ферари, показвайки че успеха на Себ в Малайзия е бил по-скоро случаен заради силното износване на гумите.

В едно доста скучно състезание Хамилтън контролираше състезанието и не остави шансове за Розберг, който през цялото състезание не успя да го доближи дотолкова, че да опита атака. Фетел от своя страна успяваше да стои близко до Нико до вторите спирания в бокса. След това обаче в последния стинт с по-твърдите гуми „медиум” германецът нямаше шанс да остане близо до тях. Четвърти остана неговият съотборник в Скудерията Кими Райконен.

Всъщност най-интересното в цялото  състезание стана 3 обиколки преди финала на надпреварата, когато моторът на Макс Верстапен гръмна на старт-финалната права. Това доведе до излизането на колата за сигурност, която се прибра в края на последната обиколка и не доведе до разместване на позициите. Пети и шести останаха пилотите на Уилямс – Фелипе Маса и Валтери Ботас.