Христос возкресе из мертвих!

Общество

12-04-2015, 08:35

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Честит Великден на всички християни!

Възкресение Христово, Великден е най-големият празник за православните християни. Именно заради това е наричан Празник на всички празници. Смята се, че възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род.

На този ден-третият след разпятието и погребението,  се чества възкръсването на Исус Христос. 

При обявяването на Възкресението, свещеникът изнася от храма запалена свещ, от която всички присъстващи палят своите свещи, които носят по домовете си. Последованието, свързано със запалването на свещите, е заимствано от подобно, което се извършва в Йерусалим, в храма "Св. Възкресение", при слизането на Благодатния огън.

По традиция през празничните дни се посещават родители и кумове, като се носят великденски козунаци и боядисани яйца, за да се засвидетелства обич и почитание. Червените яйца са символ на христовата мъченическа кръв, а козунакът е символ на агнеца божий - Христос.

Според народната традиция на този ден момите и момците обличат новите си дрехи. Между Великден и Петдесетница хората продължават да се поздравяват с "Христос Возкресе". Вековна традиция за празника е на трапезата да присъстват боядисаните яйца. За първи път с боядисани яйца се чукат в нощта след Възкресение Христово, а за тези, които приемат причастие на Великден - след това. На когото яйцето остане здраво, той ще бъде здрав през годината. Характерни за Великден са и козунаците, чиято история е от три столетия. У нас козунаците се приготвят след 1920 г, и то първо в градовете. На празничната трапеза присъства след дългия пост и агнешкото месо.