Българин, работил в МВФ ще оглави БНБ?

Димитър Радев вече бил дал съгласието си да заеме ръководния пост

Съветникът в Международния валутен фонд Димитър Радев може да оглави БНБ, съобщава „Капитал". Радев вече бил дал съгласието си да заеме ръководния пост.

Макар че от 14 години живее във Вашингтон, Радев е добре познат тук заради дългия му опит във финансовото министерство. Той има 21-годишна кариера в Министерството на финансите. Бил е заместник-министър на Димитър Костов (настоящ подуправител в БНБ) и на Муравей Радев от правителството на Иван Костов. Напуска министерството при избирането на Милен Велчев.

От 14 години работи в МВФ, където е по линия не на националните квоти, а заради биографията си на експерт по бюджет, работил в страна в преход. Постът му до голяма степен е свързан с това, което е правил в България - да предлага техническа помощ на държавите в криза при управлението на държавните финанси. В тази област са и множеството му публикации. Според експерт от Вашингтон позицията му в МВФ се равнява на директен пратеник на Кристин Лагард за страни от Източна Европа, Централна Азия, Близкия Изток и Африка.