Искат оставката на ръководствата на НЗОК и БЛС

За това настоя ръководител на Спешното отделение в "Пирогов"

Ръководствата на НЗОК и Българския лекарски съюз трябва да подадат оставка. За това призова в ефира на Нова телевизия проф Д-р Милан Миланов, ръководител на Спешното отделение в "Пирогов".

Мотивът на лекаря да поиска категорично оставките е непрофесионалният начин, по който е изготвена методиката на заплащане на дейностите на болниците от НЗОК.

"Това е престъпна методика, която обрича както лекарите и болниците, така и пациентите на липса на здравеопазване", заяви Милан Миланов. Според него методиката противоречи на основни правила на осигурителния модел и е негодна за употреба.

"Веднага да си подадат оставката и да си отидат. Те не могат да я оправят", беше категоричен Миланов, като допълни, че промени се правят у нас дори и без да се види и прецени какви са дефектите на това, което се променя.

Милан Миланов защити твърдо политиката на министъра на здравеопазването Петър Москов. "В какво го обвиняват? Че въвежда ред в хаоса, който съществува?", реторично попита Миланов и показа, че според него заплахите от страна на ДПС за вот на недоверие за политиката в здравеопазването са напълно неоснователни.

"Министърът въвежда яснота, ред и закон в тази ситуация, която съществува - ако го направи, това ще бъде невероятна заслуга", заяви проф. Миланов.

Според него основно действията на Москов са на практика едно узаконяване на така или иначе съществуващо положение - и листите на чакащите, и доплащането, и огромния брой неосигурени. Новото, по думите му, е въвеждането на т.нар. спешен пакет.

Миланов отправи и критика към предлаганата от Петър Москов реформа, като обясни, че към този Спешен пакет освен болнична помощ, трябва да се прибави и доболнична помощ.