Благодатният огън пристига с правителствения фалкон

Ловчанският митрополит Гавриил ще донесе от Ерусалим огъня за Великден

Ловчанският митрополит Гавриил ще донесе от Ерусалим благодатния огън за Великден тази вечер. Владиката ще лети с правителствения фалкон и ще кацне на летище "София".

С два специални, огнеупорни фенера огънят ще бъде донесен в България, след като българската църковно-държавна делегация присъства на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим, където над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън.

Очаква се делегацията да се завърне в България с Благодатния огън днес - между 19.30 и 20.00 часа, на правителствения ВИП на летището в София.

Свещеници ще чакат благодатния огън, за да взета пламък от него и да го занесат в митрополиите. Във всички храмове в страната са взети мерки срещу пожар.

Самолетът на властта, който бе спрян от летене заради авария с колесника, вече е в изправност.

За разлика от други години този път делегацията е водена само от един митрополит - Ловчанския Гавриил. Заедно с него ще пътуват двама духовници - игуменът на Чекотинския манастир Михаил и свещеник Василий Топузлиев от Банкя.

Пловдивският митрополит Николай, който в последните години носеше огъня с частен самолет, но винаги с някой друг митрополит и доста повече духовници, този път не е в делегацията.

Според синодални източници има напрежение между Николай и Гавриил, който напоследък ръководел имотните въпроси не само в своята, но и в Софийската епархия вместо патриарха. Между двамата имало разнобой и заради близостта на Гавриил с Московската патриаршия, която бе против избора на дядо Неофит за патриарх, който бе силно подкрепян от Николай.