Обама се среща днес с Раул Кастро

Свят

11-04-2015, 09:19

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Срещата е историческа след 50 г вражда между двете страни

Днес се очаква американският президент Барак Обама да се срещне с кубинския си колега Раул Кастро като това ще бъде първата пряка среща между лидерите на двете страни от 50 години насам, съобщи БНР.

Обама и Кастро се предполага, че ще проведат дискусия, но към този момент не се знае каква ще бъде темата. Двамата ще разговарят неофициално по време на протичащата в Панама среща на върха на страните от северна и Южна Америка.

Заместник-съветникът по Национална Сигурност Бен Роудс, който пътува с президента, постави очакваното събитие в контекста на външната политика на Вашингтон:

Намираме се на една нова територия. Причината да сме тук е силната вяра на президента в това, че подходът, насочен изцяло към изолация и търсенето, как да се откъснат връзките на кубинския народ от САЩ, се е провали.

Роудс допълни, че този нов подход цели постигане на позитивно въздействие не само в полза за Съединените Щати, но и за кубинския народ.

"Вашингтон Поуст" коментира, че днес президентът Обама може да обяви решението си да извади Куба от списъка на страните, които подкрепят тероризма. Изданието пояснява, че стъпката може да премахне последната голяма пречка за възстановяването на формални дипломатически отношения между САЩ и островната държава.

Междувременно, късно в четвъртък се е състояла първата директна среща на високо равнище между двете правителства, когато държавният секретар Джон Кери е провел, по думите на Държавния Департамент, „конструктивен“ продължителен разговор при закрити врата с кубинския външен министър Бруно Родригес.