Безпрецедентна среща на върха между САЩ и Куба

Джон Кери говори на четири очи с кубинския външен министър

Безпрецедентна за последните 57 години среща беше проведена между държавния секретар на САЩ и външния министър на Куба. Разговорите при закрити врати между Джон Кери и Бруно Родригес са първият пряк контакт на толкова високо равнище между двете държави от началото на революцията в Куба, информира Новинар.

Очакванията са, че една от следващите стъпки за официално обявеното през декември миналата година затопляне на отношенията, е САЩ да извадят Куба от списъка с държави, финансиращи тероризма.

Преди срещата източник от американския Сенат разкри, че Държавният департамент е препоръчал на президента Барак Обама да заличи Куба от черния списък. Самият държавен глава заяви лаконично, че департаментът е приключил работата си по ревизията на черния списък, но засега няма да обявява решението си.

Срещата между Кери и Родригес се състоя преди започналия в петък форум на Организацията на американските държави в Панама.

В заседанията участват държавни и правителствени ръководители на 35 държави и вероятно ключов момент от дневния ред ще бъда връщането на Хавана в общоамериканските структури.На последния форума на ОАД в Колумбия през 2012 г. повечето страни членки заявиха, че членството на Куба трябва да бъде възстановено.

Присъствието на кубинския президент в Панама на фона на опитите за подобряване на американско-кубинските отношения поражда предположения, че Кастро и Барак Обама може да имат среща в кулоарите на форума.