Погасяваме първо главницата, а после и лихвите и разходите

ГЕРБ предлага нови правила за погасяването на задълженията по изпълнителните дела

При задължения по изпълнителни дела първо да се погасява главницата, след това лихвите и най-накрая разноските, предлагат депутати от ГЕРБ. Промяната в закона за задълженията и договорите е внесена от Георги Андонов, Мария Белова и Евгения Ангелова.

Според сегашните правила практически трудно се стига до погасяване задълженията по изпълнителни дела, посочва "Дневник". При положение, че се правят ежемесечно погасяване на задълженията, например от удържани суми от запорирано трудово възнаграждение, дългът се погасява в следната поредност: първо са таксите за частния съдебен изпълнител, които са пропорционални върху събраната сума и други натрупани и не платени авансово суми от взискателя; на следващо място са разноските на взискателя по изпълнителното дело, които са авансово платени такси на частния съдебен изпълнител, адвокатското възнаграждение и други; на последващо място са присъдените на взискателя разноски – държавни такси за снабдяване с изпълнителен лист, адвокатско възнаграждение и други.

Следва присъдените мораторни лихви, натрупаната законна лихва върху главницата от датата на завеждането на делото до окончателното изплащане, както и главницата. По този начин ежемесечно главницата произвежда нова законна лихва и така задължението продължава да расте, посочват в мотивите си вносителите.

При положение, че кредитът е ипотечен и се пристъпи към удовлетворяване на взискателя чрез публична продажба на ипотекирания имот, от образуване на изпълнително дело до реалното извършване на продажбата обикновено изминават от шест месеца до една година. При положение, че имотът не е атрактивен, този срок може да бъде даже и две, три години, посочват вносителите.

Те допълват, че според Данъчния осигурително-процесуален кодекс (ДОПК) редът за погасяването на публичните взимания е: главница, лихва, разноски. По този начин законодателят правилно е преценил, че разписаната последователност е по-благоприятна за длъжника, защото като погасява първо главницата, той намалява основата, върху която се начисляват лихвите.

Според депутатите от ГЕРБ този ред за погасяване, който те предлагат и в Закона за задълженията и договорите, освен че е по-благоприятен за длъжника ще стимулира взискателя да търси варианти за доброволно изплащане на дълга, включително и извънсъдебно.

В сегашната ситуация взискателят няма стимул за изпълнение, защото знае, че разноските първо се покриват а и вземането се увеличава с натрупване на законната лихва, смятат вносителите. Същевременно законът изисква правата на длъжника да бъдат запазени в установените рамки.

"Нашата основна цел с предложеното изменение е да се постигне най-ефективното решение на тези задачи в рамките на изпълнителното производство: максимално бързо и ефективно удовлетворяване интересите на взискателя и запазване на законоустановените права на длъжника", пише още в мотивите.