Ръстът на осигуровките се отлага за 2017 г.

Общество

10-04-2015, 08:06

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Въвежда се минимална възраст 53 г. за пенсия за балерини и танцьори, но за военни и полицаи - не

Кабинетът е решил да отложи увеличаването на осигуровките за пенсия и безработица с една година, пише в. "Сега". Вместо от догодина по-високата осигурителна тежест - с 4.5% за 12 години - се предвижда да влезе в сила от 2017 г. Това става ясно от публикуваните за обществено обсъждане промени в Кодекса за социално осигуряване. Те отразяват мерките за пенсионна реформа на вицепремиера Ивайло Калфин, които бяха представени преди седмица с одобрението на премиера и финансовия министър - увеличаване на възрастта и стажа за всички работещи и на осигурителната тежест. Калфин настояваше обаче нарастването на осигуровките да започне още догодина. Финансовият министър изненадващо смени позицията си и подкрепи ръста на осигуровките. Явно обаче някой е убедил Калфин това да не се случва още от догодина, а да бъде отложено. Промените не са придружени с финансова обосновка.

Според закона в момента през 2017 г. се предвижда осигуровката за втора пенсия да се вдигне от 2% на 7%. Кабинетът предлага обаче това да не се случва, ако бизнесът подкрепи увеличаване на вноските за пенсия и безработица. Стъпката е съответно с 0.5% и с 0.2% през година до 2028 г. Работодателите са против вдигане на тежестта.

В законопроекта на Калфин липсват намеренията за ограничаване на ранното пенсиониране. Не е предложена минимална възраст за служителите на сектор "Сигурност", но за балерините и танцьорите се въвежда възраст от 53 г., като остава и изискването за 25 години стаж. Вероятно Калфин ще предложи същата възраст и за военни и полицаи, защото заяви, че иска тя да е близка до реалната (52 г. и 6 м.).

Работещите тежък труд също ще могат да изберат да се осигуряват за пенсия единствено в НОИ. Изборът при тях обаче ще е еднократен - ще прехвърлят натрупаното по индивидуалните си партиди от професионалните фондове веднъж. За масовата трета категория работници прехвърлянето от универсален фонд към НОИ и обратно ще става многократно, но до пет години преди пенсия.

Промените в КСО включват и поправките на министър Владислав Горанов за прехвърляне на вноските от УПФ в Сребърния фонд. Младите хора, които сега започват работа, ще имат три месеца да изберат фонд за втора пенсия. Ако не го направят, ще се преразпределят служебно. В приетия в края на декември закон се предвижда младежите да отиват директно в НОИ, ако не изберат фонд. Този закон обаче не е в сила, тъй като не е разписана наредбата за реда за прехвърляне. Въпреки това НАП в момента задържа вноските за втора пенсия на над 5100 младежи, които са започнали работа след 1 януари, но не са избрали частен фонд. Заради това в поправките на Калфин е записано, че след изтичането на 3-те месеца НАП ще трябва да разпредели служебно парите на започналите за първи път работа служебно.

От 2017 г. ще започне увеличаване на тежестта за всяка година стаж за смятане на пенсията. Сега тя носи коефициент 1.1. С колко ще е увеличението ще се определя всяка година. Калфин предвижда до 2016 г. коефициентът да стане 1.5. Освен това по-високият коефициент ще важи само за новите пенсии. Осъвременяване на старите няма да има, докато коефициентът не стигне 1.5. Тоест обещаното увеличаване с 40% за сегашните пенсии ще се случи най-рано през 2026 г.

В ПЕНСИЯ

Мъжете и жените от най-масовата категория ще излизат на 65 г. със стаж съответно 40 г. и 37 г. От догодина възрастта за жените ще се увеличава с по 2 месеца до 2029 г. След това - от 2030 г. до 2037 г. - с по три месеца. За мъжете нарастването ще е с по 2 месеца през 2016 и 2017 г., а от 2018 г. до 2029 г. - с по един месец. Стажът ще расте с по два месеца до 2027 г. Създава се специален фонд "Пенсии" в НОИ само за служителите на специалните ведомства, откъдето ще се изплащат техните пенсии.