Пътеводител на бирата

Гурме

10-04-2015, 07:48

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В света съществуват само 6 търговски марки, които наричат своите пива Trappist

Как да се ориентирате в "морето от бира"? Каква да си поръчате в английски пъб и каква - в германски бар? Вижте в пътеводителя, който са подредили на pivovari.com., цитиран от standartnews.com.

Ale

Терминът "Ейл" се приема за общо наименование на горно-ферментиралите пива, произведени в английски стил. Обикновено са с кехлибарен цвят, а вкусът варира от горчив до сладък. Повечето пива от този тип са с плътно тяло и леко плодов характер.

Ейлът има и вариации - белгийски, който е с по-жив и ярък цвят. И кафяв - в Англия има две разновидности, които се отличават по степента си на сладост.

Alt

В буквален превод означава "стар". Те са горно-ферментирали, като претърпяват процеса на съзряване при ниска температура, в продължение на 3 до 8 седмици. Цветът обикновено е сравнително тъмен, с бронзов оттенък, въпреки че се срещат и по-светли разновидности. Пивата са по-скоро меки, слабо горчиви и често имат леко препечен тон. Характерни местни пива за немския град Дюселдорф.

Amber

Това е сравнително ново наименование на ейл и се отнася предимно към цвета на пивата. С него се обозначават някои белгийски специални бири, както и американски ейл.

Barley wine

Терминът "ечемично вино" се употребява за силни, горно-ферментирали пива. Характерно за тях е високото алкохолно съдържание. Цветът може да варира от сламено-жълт до тъмен. Някои от най-силните английски пива, тип ейл, също се наричат по този начин.

Bock

Произлизат от немското селище Einbeck. Bock пивaтa, също както Doppelbock, са долно ферментирали и притежават сравнително високо алкохолно съдържание. Характерни са с подчертаната малцова сладост и вкус на препечен малц. В основната си част са сезонни пива, от късна есен до ранна пролет.

Dortmunder

Произлизат от Дортмунд, Германия. До известна степен наподобяват пилзенските пива, но могат да бъдат разграничени от тях с по-интензивен цвят, по-слабо изразена хмелова горчивина, както и мек плътен вкус. В Холандия също се употребява съкращението Dort, но предимно за пива с по-подчертана сладост и по-високо алкохолно съдържание.

Duvel

Типично белгийски тип пива, носещи името си от съответния град в Белгия. Tе са горно-ферментирали и притежават сламено-жълт цвят, характерно изразена горчивина и високо алкохолно съдържание.

Faro

Много сходни с друг тип пива – Lambic. Това са специфичен вид сладки пива, получени в резултат на спонтанна ферментация.

Fruit beer

Наименованието "плодово пиво", покрива широк кръг пива, предимно белгийски, оформени чрез добавянето на плодове. В основата си те могат да бъдат Lambic, но обикновено са Gueuze. Най-често добавяните плодове са череша и малина, но са възможни и други, като ябълка и банан. Плодовият вкус на пивата може да варира в значителна степен.

Gueuze

Представлява своеобразна комбинация от младо и съзряло пиво, тип Lambic. Смесени заедно, двете по-нататък оформят пива с характерен сладко-кисел вкус.

Kölsch

Горно-ферментирали пива, в пряка връзка с немския град Кьолн. Това са светли, меки пива със сламено-жълт цвят и богато съдържание на въглероден диоксид. Притежават алкохолно съдържание около 5 об.% и могат да бъдат произведени с малка добавка на пшеничен малц.

Lambic

Спонтанно ферментирали пива, които могат да се нарекат предшественици на всички съществуващи. Специфичният щам пивни дрожди, необходими за тяхното получаване, произлиза от Senne Valley – Белгия. Lambic, прозведени с 30% пшеница, са с леко кисел вкус и претърпяват дълъг процес на съзряване в контакт с дъбова дървесина. Възможно е използването и на плодове.

Munich

Това е баварският вариант на Lager, заедно с неговата светла и тъмна разновидност. Има подчертан малцов вкус. В Германия тъмният вариант на пивото е познато също като Dunkel.

Pilsner

Първоначално произлиза от чешкия град Пилзен. Типични долно-ферментирали светли пива, които винаги се свързват със сламено-жълт цвят и умерена хмелова горчивина. Алкохолното съдържание варира в границите от 4,5 до 5,5%.

Rauchbier (опушени бири)

Специфичен тип пива, получени в резултат на използването на специален опушен малц. Те могат да бъдат долно- или горно-ферментирали пива. Винаги се свързват с опушената нотка във вкуса. Този тип пива се произвеждат предимно в Бамберг – Германия, но могат да се срещнат в Шотландия, Франция и Аляска.

Stout

Обикновено пивата от този тип се обозначават като силни. Всички притежават дълбок, тъмен цвят и вкус на препечен малц. Възможни са разновидности - горчиви, сладки и сухи, но в основната си част са силни пива.

Vienna

Пивото е характерно предимно за Австрия. Характеризира се малко по-тъмен, червеникаво-кехлибарен цвят в сравнение с типичното светло или пилзенско. Разликата се дължи предимно на използвания т.нар. Виенски малц, отличаващ се с леко по-тъмен цвят от светлия.

Wheat beer

Пшеничните пива се срещат в техните ароматни белгийски разновидности, произведени с използването на немалцувана пшеница и добавки от портокалови кори и подправки. Обикновено тези пива са леки, ароматни и мътни.

Trappist

В света съществуват само 6 търговски марки, които наричат своите пива Trappist. Всички те произвеждат горно-ферментирали пива, които се доближават до белгийския ейл и ечемичното вино.