Получаваме 160 млн. лева за превенция на наводнения и свлачища до 2020 г.

Политика

09-04-2015, 17:41

Снимка:

Нова телевизия

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Парите обаче не са достатъчни за посрещане на нуждите, смята министър Василева

Общо 160 млн. лева за превенция от наводнения и свлачища са заделени в новата Оперативна програма „Околна среда” 2014-2020 г., но те не са достатъчни. Това каза пред журналисти министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, предаде „Фокус”. Според министъра активиралите се свлачища и появата на нови такива е сериозен проблем, който изисква много средства и усилия.

„Министерството на регионалното развитие и благоустройството следи ситуацията и полага усилия за възстановяване на щетите, особено по протежението на пътищата, които бяха засегнати от свлачищата”, обясни Василева.

Тя обяви, че МОСВ договаря с ЕК ресурс по новата оперативна програма 2014-2020 г., така че да могат да бъдат адресирани нуждите, свързани с превенция от появата на наводнения и свлачища. „Общо 160 млн. лева са заделени в новата оперативна програма. Това не е достатъчно за посрещане на нуждите. На национално ниво инструментът, който може да бъде ползван за това, е Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, които разполагат с бюджет за превенция и справяне с щети, както и Фонд „Солидарност” към ЕК, чрез който държавата може да бъде подпомогната”, уточни министър Василева.

Тя поясни, че най-рисковите райони за поява на свлачища са крайбрежните, тези в зоната на река Дунав и планинските.

Василева припомни, че със заповед на премиера е била назначена междуведомствена работна група, която да излезе с предложение за промени в Закона за водите във връзка с текстове, които да гарантират упражняването на контрол върху хидротехническите съоръжения. В законопроекта имало мерки за превенция във връзка с евентуални рискове от възникване на наводнения. С промените Държавна агенция за метрологичен и технически надзор се определя като компетентен орган за упражняване на контрола върху хидротехническите съоръжения.

Ивелина Василева информира още, че 560 млн. лева са заложени по ОП „Околна среда 2014-2020” за управление на отпадъците. Министърът добави, че конкретната мярка за обучение на семействата да компостират отпадъците си е обвързана с въвеждането на подобни системи, особено в традиционните райони, където се развива селското стопанство.

„В новата оперативна програма 2014-2020 г. отново са заложени средства в размер на 560 млн. лева, които целят да подпомагат политиките, свързани с управление на отпадъците. Основните бенефициенти ще бъдат общините. Част от мерките и проектите, които могат да бъдат изпълнявани, са свързани с провеждането на информационни кампании”, заяви министър Василева.

Тя каза още, че спроед направен анализ въвеждането на депозитна система за изкупуване на бутилки е икономически неефективно.