Парламентът ратифицира споразумение за втори батальон на НАТО у нас

Центърът на НАТО в Горна Малина ще се състои от двама офицери и 55 сержанти и войници

Парламентът ратифицира последователно на първо и на второ четене Законопроект за ратифициране на Споразумението за поддържане на гарнизон (GSA) между Република България, представяна от Министерството на отбраната, и Върховното главно командване на обединените въоръжени сили в Европа (SHAPE) относно Базова поддръжка на Модул на КИС със способности за развръщане (DCM), 2-ри Свързочен батальон на НАТО (2NSB), предаде репортер на Bulgariautre.

В центъра на НАТО в Горна Малина ще работят двама офицери и 55 сержанти и войници.
В мотивите към законопроекта се посочва: "На 16 юли, съответно на 28 август 2014 г., в Монс, Белгия е подписано Споразумение за поддържане на гарнизон (GSA) между Република България, представяна от Министерството на отбраната, и Върховното главно командване на обединените въоръжени сили в Европа (SHAPE) относно Базова поддръжка на Модул на КИС със способности за развръщане (DCM) като част от 2-ри Свързочен батальон на НАТО (2NSB). Основание за подписване на Споразумението е решение на Военния комитет на НАТО и впоследствие на Североатлантическия съвет за сформиране на национален мобилен комуникационен модул (DCM) в Република България като част от състава на 2-ри свързочен батальон на НАТО, разположен в Италия. С решение на Министерския съвет от 29 август 2012 г. неговото изпълнение на територията на България е одобрено".

Личният състав на националния КИС модул на наша територия ще се състои от двама офицери и 55 сержанти и войници, които се осигуряват от България. Националните модули могат да се използват за национални цели, доколкото задълженията към НАТО не се нарушават. Издръжката на личния състав е национална отговорност.

"Споразумението между България и Обединеното съвместно командване на НАТО регламентира всички въпроси по базовата поддръжка на модула. Изграждането на инфраструктурата на модула е проект по програмата на НАТО за инвестиции в сигурността. Разходите по поддръжката са споделени между НАТО и Министерството на отбраната. Споразумението подлежи на ратификация от Народното събрание поради факта, че е съгласувано по реда на чл. 5 от Закона за международните договори на Република България и се установяват финансови задължения за държавата като страна домакин", е записано още в мотивите.