ГЕРБ ще работи за увеличение на заплатите в БАН

Политика

08-04-2015, 11:45

Снимка:

Архив

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Съюзът на учените: Професори и доценти масово плагиатстват. Развива се гугъл наука

Снежана Дукова се ангажира академията да получи 5 млн. лева

Депутатите приеха чак сега годишен доклад за дейността на Българската академия на науките за 2013 г., предаде репортер на Bulgariautre. 98 народни избраници одобриха единодушно отчета на академията.

През наблюдаваната 2013 г. Българската академия на науките е получила допълнително финансиране за научни проекти и научни разработки в размер на над 13 милиона лева. Най-много пари са дали министерствата и държавните ведомства – 51 на сто от цялата сума, следвано от търговските дружества, които са в размер на 44%.

Допълнително финансиране академията е получила и от университетите и от фонд „Научни изследвания”. ЕС е дал 12 млн. лева за разработване на научни проекти, а над 2 млн. лева са получените средства от НАТО, ЮНЕСКО и други асоциации и академии.
Към края на 2013 г. в БАН е най-голям броят на доцентите – 1054, следвани от главните асистенти – 1033. Професорите са 409, асистентите са 385, а академиците – едва шест.

При изказванията в пленарна зала депутатът от ГЕРБ Снежана Дукова беше категорична, че БАН трябва да се подкрепи. „Докладът отчита реална дейност. Рамката, която поставя, надхвърля базисната цена за това, което са свършили за срок от още две години. БАН заслужава да бъде подкрепен за това, което прави”, убедена е Дукова. Тя посочи, че академията се е утвърдила като експертен център, който подкрепя развитието на потенциала на България.
„Моята партия ще направи всичко възможно – дефицитът от около 5 милиона, да бъде така направено, че БАН да ги получи и заплатите да получат своя естествен ръст”, ангажира се Снежана Дукова.