Военният министър на Гърция плаши ЕС с "Ислямска държава"

Свят

08-04-2015, 11:23

Снимка:

thetoc.gr.

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ако тормозът над Гърция продължал, тя нямало да може да контролира границите си

Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос отправи заплашително предупреждение към Европейския съюз. По думите му непрестанните усилия на европейски високопоставени представители да дестабилизарт правителството в Атина биха могли да отслабят Гърция така, че тя да не може да контролира собствените си граници, вследствие на което вълни от нелегални имигранти, в това число и джихадисти, биха могли да нахлуят в сърцето на Европа. 

В интервю за „Таймс“, пише БТА под заглавие „Не можем да задържим „Ислямска държава“, ако ЕС продължи тормоза над нас“, военният министър на Гърция говори за „упоритите“ усилия на европейски високопоставени представители да предизвикат пукнатина в правителствената коалиция, съставена от партиите СИРИЗА и „Независими гърци“. 

Той окачествява тези действия като „груба намеса във вътрешните работи на Гърция, която по думите му била „невиждана, неморална и опасна за европейските реалности“. 

Ако Гърция излезе от ЕС и еврозоната, тогава ще бъдат изложени на риск много повече неща от икономическата стабилност и еврото, казва гръцкият министър на отбраната. 

Каменос бе направил подобни изявления в началото на март, когато предупреди кредиторите на Гърция, че ако държат на твърдата си линия спрямо Гърция,

тогава „страната ще предостави документи на имигрантите, за да стигнат до Берлин“. 

Пред британския „Таймс“ гръцкият министър твърди, че Берлин и Брюксел били сплашвали Гърция, като се стремели да доведат страната му до „пълна икономическа капитулация“. 

Ако Гърция бъде накарана да излезе от еврозоната, тогава вълните от имигранти без документи ще минат през Гърция, за да се отправят към сърцето на Европа, предупреждава още Каменос. 

Вчера Каменос заяви, че страната се е сдобила с

„шокиращи доказателства“ в подкрепа на претенциите ѝ към Германия за репарации за Втората световна война. 

По думите му Гърция е получила документи, притежавани от американската армия, които ревизират размера на щетите, нанесени на частното и държавното имущество по време на нацистката окупация. 

В неделя заместник-министърът на финансите Димитрис Мардас заяви пред парламентарна комисия, че размерът на исканите от Гърция частни и държавни репарации възлиза на около 278,7 млрд. евро. 

Същевременно германският министър на икономиката Зигмар Габриел отхвърли като „глупави“ претенциите на Гърция за репарации в посочения размер. 

Габриел, който е и вицеканцлер на Германия, още веднъж повтори отговора, който Берлин дава от години, а именно, че въпросът за репарациите към Гърция е решен законово преди доста време. 

Лидерът на германските социалдемократи определи като „глупави“ всякакви опити на намиращата се във финансови затруднение Атина да обвърже исканията си за репарации с опитите на страната да предоговори спасителния си план с партньорките от еврозоната.