Депутатите дебатират глоба от 200 за паркиране на тротоара

Предложени са цели четири проекта за изменения на Закона за движението по пътищата

Депутатите дебатират в момента на първо четене промени в Закона за движението по пътищата, предаде репортер на Bulgariautre. Предложени са цели четири законопроекта за изменения, два от които от депутати от ПГ на ГЕРБ, един – от представители на Реформаторския блок и един от БДЦ.

Промените, внесени от депутата от ГЕРБ Станислав Иванов и група народни представители, предвиждат при ползване на местата за платено паркиране да не се заплаща такса, определена по реда на Закона за местните данъци и такси, а да се заплаща цена на услугата, определена от общинския съвет, когато услугата се предоставя от специализирано звено на общината или от юридическо лице по чл. 12, ал. 1, т. 13 от Закона за обществените поръчки.

В другия законопроект, входиран от Павел Христов, Пламен Манушев и Цветомир Михов от ГЕРБ, е заложено наказание с глоба в размер 200 лева лице, което паркира пътни превозни средства в паркове, градини, детски площадки и тротоари в населените места извън обозначените за това места.

Измененията, предложени от БДЦ, предвиждат да се разрешава завой надясно при червена светлина на светофара, като водачът е длъжен да пропусне пешеходците, да не пречи на движението и да завие, когато се увери, че пътят е свободен за преминаване.

Законопроектът, внесен от Петър Славов от Реформаторския блок, въвежда изискването светофарите на кръстовищата, извън тези, които фабрично не разполагат с функция за указване на края на времетраенето на зеления сигнал чрез премигване, да се снабдяват с устройства, указващи това чрез трикратно премигване. Предлага се още светофарите на кръстовища с интензивно движение да се синхронизират при възможност по начин, по който МПС имат възможност да преминават на сигнал със зелен цвят през останалите кръстовища по протежение на пътя, без да им се налага да спират и да изчакват.

Славов аргументира внесените от него промени, като посочи, че в момента законът не казва кои кръстовища са с интензивно движение. „Това, което се предлага, е да бъде ясно формулирано – където не са поставяни такива броячи или устройства, самите светофари да бъдат съобразени и да изпълняват същата функция”, обясни депутатът.

Той добави, че големите градове имат възможност да ползват финансиране за изграждане на интегрирани системи. „Хубаво е да се предвиди това да се финансира през оперативните програми. В малките общини ще предложа това да се приема с решение на общинския съвет”, уточни Петър Славов.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт определи като порочна практика въведеният втори данък за паркиране, който е бил приет в редица общини. „Т.нар. плащане на стикер, само защото родителите ти някога са си купили апартамент в центъра на Бургас например”, възмути се народният избраник.
Депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов обоснова промените, внесени от него, като увери, че те са съгласувани с общините. „Имаме тяхното становище, забележка, която ще бъде обсъдена между първо и второ четене”, добави той.

Георги Свиленски от БСП попита дали ще наложат глоби за общините, които не са въвели места за паркиране. Той призова при предложената глоба в размер 200 лева за паркиране в извън обозначените за това места да се разграничат детските площадки от тротоарите.