Училищата получават за първи път автономия за обучението

Общество

08-04-2015, 06:54

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

За изучаването на книжовния български език ще има отделен образователен стандарт

Училищата ще могат самостоятелно да избират и съставят учебни планове, ще имат право да определят учебните предмети и да разработват учебните програми, както и да ги разпределят според потребностите на учениците, пише в. "Сега". Подобна автономия се допуска за първи път в системата на средните училища. Това реши просветната комисия, която прие на второ четене текстове от новия закон за училищно образование. Все още обаче не е ясно в какви граници ще действа новата свобода, тъй като предстои това да се уточни в следващи текстове от проекта. Той предвижда и занапред държавата да определя рамките, в които да се организира обучението.

Вчера бяха приети и текстовете за центровете за подкрепа на личностното развитие, както ГЕРБ предлага да се наричат ресурсните центрове. От левицата предложиха да има отделни центрове за талантливите ученици и за децата със специални образователни потребности. Мотивът на депутатите от БСП е, че ако децата са под един покрив, няма да се обърне достатъчно внимание нито на талантливите, нито на тези със специални потребности. При талантите трябва да се надгражда, а децата със специални нужди имат нужда от специализираща подкрепа, обясниха соцдепутатите. Според Милена Дамянова обаче няма пречка да има отделни центрове за талантливите и за децата със СОП. Промените в тази област предизвикват тревоги заради липсата на гаранции, че ще има достатъчно специализирана грижа за тези деца, имаше и протести на ресурсни учители. Депутатите решиха още, че помощните училища ще бъдат центрове за специфична образователна подкрепа. Те ще имат право да дават първа степен на професионална квалификация - възможност, която не бе предвидена в първоначалния вариант на проектозакона.

СТАНДАРТИ

За изучаването на книжовния български език ще има отделен образователен стандарт, реши още образователната комисия. Така обучението по български език и литература ще бъде регламентирано двойно - веднъж в държавния стандарт за книжовния език и втори път - в стандарта за предметите от общообразователната подготовка.