По 5 на ден се регистрират като фирми на инвалиди, за да се вредят за поръчки

Портфейл

08-04-2015, 06:25

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Тази навалица е заради член 16 г от Закона за обществените поръчки, даващ предимство на фирми на хора с увреждания

За 4 месеца в регистъра за предприятия на хора с увреждания са вписани 72 нови компании, пише "24 часа".  Фирма за дератизация, която е регистрирана като предприятие на инвалиди, е кандидатствала в обществена поръчка за доставка на самолетни билети на министерство.

Строителната компания “ПСК Виа строй” от Стара Загора на 3 април е вписана в регистъра на спецализираните предприятия и кооперации на и за хора с увреждания. Тя е станала фирма на инвалиди, за да участва в обществена поръчка, в която е имало изискване в предприятието да има наети хора с увреждания.

Управителят ѝ Стойно Балтов каза за “24 часа”, че е поискал

от Бюрото по

труда да му

изпратят

3-ма души

с увреждания и

преди 2 седмици

ги е назначил

Поръчката е за изграждане на екопътеки, поставяне на знаци, информационни табели, което не би трябвало да е проблем за тях, каза той.

В този регистър само в последните дни са влезли туристическа агенция за продажба на самолетни билети и на пакети за почивка, компании, специализирани в информационни системи, фирма за врати.

Само на 6 април са вписани 5 фирми. Така за четири месеца - от декември 2014 г. до 6 април в регистъра, са вписани 72 компании, докато от 2005 г. до последния месец на миналата година броят им е 119.

По пет фирми на ден регистрираме, каза шефът на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски. На бюрото ми има цели камари с документи. Тази навалица от компании, които се определят като специализирани на и за хора с увреждания, е заради член 16 г от Закона за обществените поръчки. Промените са приети в средата на миналата година и бяха изработени от екипа на вицепремиера Даниела Бобева. Точно този текст влезе в сила от декември 2014 г. Той дава предимство при обществени поръчки на фирмите, регистрирани в Агенцията за хората с увреждания. 

Напливът на фирмите към регистъра на Агенцията за хората с увреждания е по-скоро заради списъка на Министерския съвет, приет на 25 юли миналата година. Той е на стоки, услуги и строителство, които се възлагат на специализираните предприятия и или кооперации на хора с увреждания. Той набъбнал до близо 400 стоки и услуги, които се падат по право на предприятия, в които има на щат инвалиди.

В първата група стоки са различни видове облекла - от пелерини, якета за предпазване от вятър, сака, рокли, ризи, камуфлажни облекла, до вратовръзки, ленти за глава, шорти, бельо, халати за баня, чорапи и бебешки дрехи, нощници, тениски. Там влизат и знамена и спално бельо, че дори и кърпи за съдове. При така изброените “номенклатури” фирмите, които са специализирани в тези производства, нямат шанс, ако се появи компания, която е назначила двама-трима инвалиди.

От джапанки до ботуши и планински обувки пък са стоките от обувния бранш, резервирани в поръчките за фирми на инвалиди.

Друг сегмент са мебели, офис обзавеждане, мебелировка, електродомакински уреди и продукти за почистване.

Врати, строителни и дървени материали също ще бъдат изработвани при поръчки от специализирани фирми.

Храни, кухненско оборудване, печатни изделия са също сред запазените стоки.

Парадоксално, но за фирми, в които са наети хора с увреждания, са резервирани и строителни работи на терени за гробища, боядисване на покривни конструкции, монтажи на дограми.

В графата “Растениевъдни услуги” пък за тях са запазени изкореняване на дървета, окастряне и други от този род.

Тези компании могат още да кандидатстват за продажба на билети, да доставят пакетни туристически услуги.

Министерства, ведомства и фирми са задължени да обявяват обществените си поръчки по този списък. Ако това не стане, то се подавали сигнали за нередности, казват от министерството на икономиката. Самото ведомство е спряло своя поръчка за самолетни билети, заради такъв сигнал. Трябвало да обособи хотелските услуги в отделна позиция от билетите и да обяви поръчка за специализирани фирми.

При търговете за стоки и услуги по този списък изобщо не се отварял първият плик, в който са документите за допустимост на фирмата и за качествено изпълнение на поръчката и дали тя има капацитет да го извърши, казват от ведомството на министър Божидар Лукарски. Така възложителите не знаели дали спечелилата компания може да изпълни поръчката. Това ставало ясно преди подписването на самия договор. “Излиза, че фирмата, която е спечелила поръчка за печат, има само една машина, и го научаваш чак при подписването на договора. И трябва да обявиш нова поръчка, което отнема между 3 и 6 месеца”, казват от икономическото министерство.

Оттам смятат, че поръчките буксували и се чудят дали не се нарушава и Законът за защита на конкуренцията.

“24 часа” помоли Агенцията за обществени поръчки за справка кои фирми на хора с увреждания и колко поръчки са печелили от 2010 г. досега.

Статистиката показва, че през 2010 г. спечелените поръчки са били 3, през 2011 г. са 4, през 2012 г. - 2, през 2013 г. - 12, миналата година са 10. От декември досега търговете, спечелени от специализирани фирми на хора с увреждания, са 37.

Как се става специализирана фирма?

Според закона, ако в една фирма 30% от съставът е от хора с увреждания, то тя има право да е специализирана. Ако пък назначи 20% от състава да са служители или работници със зрителни увреждания, статутът на специализирано предприятие също се гарантира, казва Минчо Коралски.

Той заявява, че преди чл. 16 г от Закона за обществените поръчки по скоро е имало закриване на фирми на хора с увреждания заради липса на работа. Сега някои от тях възстановявали регистрацията си, а се регистрират и новите.

На въпрос колко хора с увреждания са назначени, откакто действат тези предимства, той заяви, че още не са ги сметнали.