Готвят се промени за равномерно натоварване на следователите

Политика

07-04-2015, 16:35

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Следственият апарат у нас е от около 400 души

Нито главният прокурор Сотир Цацаров, нито министърът на правосъдието Христо Иванов пожелаха да поговорят в следобедните часове за натовареността на следователите у нас.

Обвинител номер 1 и правосъдният министър не уважиха с присъствието си дискусия на тема „Оптимизиране натовареността на следователите”, чиито домакин бе именно Съдебната палата. Разговорът е организиран от Комисията по анализ и отчитане степента на натовареност на органите на съдебната власт към Висшия съдебен съвет (ВСС).

Основната цел на подобна кръгла маса е да се проследи внимателно работата на следствените отдели в съдебната ни система, да се помисли как тя да се оптимизира, да се видят данните за възлаганите за разследване дела на следователите през последните три години и не на последно място да се обсъдят проблемите на следователите.

Ентусиазирано организаторите на дискусията изпратиха покана до министъра на правосъдието, главния прокурор и председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Нито един от тримата обаче не дойде, като министър Иванов дори не изпрати свой представител.

Все пак намерилите време за дискусията дадоха десетминутен толеранс преди да започнат разговора, но така и не получиха присъствието на Иванов, Цацаров и Панов.

Да „отсрамят” законодателя на кръглата маса дойдоха зам.-председателят на Народното събрание и депутат от Българския демократичен център Явор Хайтов и другият зам.-шеф на парламента и депутат от „Атака” Явор Нотев.

„За голямо съжаление няма представител на министъра на правосъдието”, все пак установи членът на ВСС Румен Георгиев и отбеляза, че у нас през последно време има тенденцията – „всеки министър да е като Адам и Ева, тоест да започва на чисто”.

По отношение на темата на дискусията Георгиев посочи, че следственият апарат у нас е от около 400 души. „Проблемът не е да търсим работа на тези 400 следователи”, обясни още членът на ВСС и посочи, че най-големият проблем се намира в наказателния процес и в досъдебната фаза на наказателния процес.

„Трудът на следователите ни се струва, че стана съвсем различен, промени се статутът му, а ние още караме по инерция”, коментира още Румен Георгиев.

„Доколкото ми стигат силите, ще инициирам в Народното събрание промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) по отношение на натоварването на следователите, за да може тези 400 колеги да бъдат натоварени равномерно”, се зарече зам.-председателят на парламента Явор Хайтов и с оглед на отсъствието на главния прокурор и министъра отсече: „Не можеше да не дойда дори и за тези десет минути, за които съм тук, за да ви обещая моята подкрепа”.