Родните учители често отработват отпуските си

Общество

07-04-2015, 15:04

Снимка:

Varnautre/Архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Работили сме извънредно 14,5 млн. часа през миналата година

Извънредният им труд обаче рядко се заплаща

Българският учител е в една много неблагоприятна ситуация на огромно натоварване с извънреден труд, който е в сивата икономика – рядко се отчита и заплаща. За това алармира синдикат „Образование” в съобщение до медиите.

Синдикатът категорично отхвърля така уредената порочна схема за полагане на извънреден труд, която е практика в учебните звена, и се закани, че ще предложи мерки против незаконосъобразно положения труд от учителите. От синдиката се заричат, че ще изискват нулева толерантност при откриване на такива закононарушения на Кодекса на труда от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда”.

От изложеното от синдиката става ясно, че педагогическите специалисти, работещи в системата на средното образование, извършват огромно количество извънреден труд, но в повечето случаи той не се отчита и заплаща от работодателите на учебни заведения.

В независими изследвания на двете конфедерации за работната седмица на учителя резултатите са показали над 60 часа седмична натовареност на учители, като голяма част от дейностите представляват извънреден труд съгласно Кодекса на труда: „...извън установеното за служителя работно време”.

Установено е, че работещите учители в детските учебни заведения упражняват повече и по-често извънреден труд.

Синдикалистите изтъкват, че е честа практика при отсъствие на учител в детска градина, работещата в същата смяна учителка да поеме групата на отсъстващата. Това е „нормална” ситуация, като този извънреден труд не се обявява от директора, не се регистрира в „Инспекция по труда” и не се заплаща. Това е порочна традиция от десетилетия, наречена „отработване на отпуски”, коментират от синдикат „Образование”.

Те посочват и друг често срещан случай, а именно работа на официални празници, без спазване на процедурата по Кодекса на труда, без обявяване в „Инспекция по труда” и без заплащане.

Друга традиция пък била работата в почивни (съботни или неделни) дни за училищни празници, олимпиади или състезания, пак без обявяване на процедура за извънреден труд.

Като масова практика синдикалистите посочват натиска на директорите в училищата при екскурзии и лагери отново да не се заплаща извънреден труд.

По тяхното мнение извънреден е и трудът, когато учителите във времето за самоподготовка се занимават с административна работа, нямаща връзка с пряката им преподавателска дейност, като обработка на статистически данни; справки, поискани от регионалните инспекторати, общинска администрация или Министерство на образованието, а самоподготовката за следващия ден, оформя работен ден в рамките на 10-11 часа. Тези административни дейности, коментират синдикалистите, не се обявяват в „Инспекция по труда” и не се заплащат, с което директорите отново нарушават Кодекса на труда, където ясно се казва, че извънредният труд се заплаща в увеличени размери, а също така не е постановено, че той може да се овъзмездява с почивни дни.

Припомняме, справка от подадените уведомления в Инспекцията по труда показа, че миналата година 929 084 българи в 3516 предприятия са положили 14 532 551 часа извънреден труд. Оказва се, че медиците и охранителите работят най-много извънредно.