Системата изисква лекарите да са първо търговци, смята Петър Москов

Политика

07-04-2015, 13:58

Снимка:

dsb.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Лекари протестират днес символично

Лекари и пациенти излизат на протест

В реформата е празникът, поздрави здравният министър българските медици

По повод професионалния празник на лекарите, министърът на здравеопазването Петър Москов разпространи специално обръщение към своите колеги, първото изречение на което уточнява, че поздравлението не е „служебно”.

„Не мисля, че се нуждаете от шаблонни благодарности за професионализма и отдадеността, проявявани по отношение на пациентите, защото съм наясно, че похвалите и честитките не дават здрав сън и достоен живот. Обръщам се към Вас, както съм го правил и досега – директно и честно”, се казва в обръщението.

Министър Москов уверява лекарите, че той и екипът му работят за стабилност и предвидимост в сферата и продължават да са решени на реформа.

Текстът констатира още, че за кадърните лекари и сестри оставането в България е икономически нелогично, но цел на правителството е да промени това.

„Познавам непоносимостта на ситуацията, в която системата изисква от Вас да сте първо търговци и после лекари, а пациентите Ви обвиняват за това. Знам тежестта на бронята на цинизма, с която заменяме общественото уважение към професията – уважение, отнето от социалистическо или монетарно доктринерство, вменяващо ни ролята на интелектуални пролетарии, работещи на норма”, казва министър Москов.

Той подчертава, че амбицията е работещите в здравеопазването да се гордеят с професията си, да заспиват с удовлетворение, да имат условия за развитие и реализация, да имат трайното и реално усещане за достоен живот. „Целта е да променим системата така, че пациентите да бъдат доволни от получаваните услуги, да имат доверие в лекарите си, да живеят по-дълго в добро здраве, да им бъде гарантирано европейско здравеопазване”, обяснява министърът.

„Това е истината и в нейното реализиране е празникът, а отвъд истината остават интерпретациите, разказът за рейтинги, арогантните опити за извиване на ръце и истерията за запазване на статуквото, от което пациентите страдат, а лекарите и сестрите бягат в чужбина. Сигурен съм, че ако заедно поискаме промяна и направим нужното да я наложим, анахронизмите в здравната ни система ще останат лош спомен. Скъпи колеги, честит празник”, заключва обръщението си здравният министър Петър Москов.